Matematik

Begrænset vækst??

01. december 2016 af Rezwan963 - Niveau: A-niveau

Nogen, der kan give mig en beskrivelse på begrænset vækst (se billede)? Der står intet på nettet, logistisk ligner begrænset vækst, men det er ikke det samme..

Hvordan ser begrænset vækst ud grafisk? Og hvad forklarer de forskellige bogstaver? a, M og y?

På forhånd, tak!


Svar #1
01. december 2016 af Rezwan963

Er nedenstående beskrivelse korrekt?

Formlen til begrænset vækst er: dy/dx = a · (M - y)

Hvis vi kender væksten/P-konstanten, a og maksimalværdien, M kan vi sætte disse værdier ind i løsningsformlen: f(x) = y = M · (1 – e-a · x)

Et eksempel på det kunne være skarvpar. På en tom ø sætter man nogle skarvpar ud. Man antager, at der højst vil være 200 skarvpar på øen. Derfor kan man opstille en differentialligning, der kan vise udviklingen i antal skarvpar (y) år for år. Den uafhængige variabel, x kan angive antal år efter 2009, for eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2016 af mathon

                    \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=a(M-y)
med

løsningsformlen: f(x) = y = M · (1 + e-a · x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2016 af AMelev

Differentialligningen opstår ved, at væksthastigheden antages at være proportional med forskellen mellem antallet y og en øvre antalsgrænse M. Proportionalitetsfaktoren er a.

Jeg er ikke enig i den angivne løsningsformel - der er mange løsninger..
Løsningsformlen er y = c·e−a·x + M, hvor c-værdien afhænger af startværdien, y(0) = c + M. 
Hvis c = -M, dvs. f(0) = 0, fås løsningsformlen i #2.
Den egentlige Bertalanffy ligning hedder y = M · (1 – e-a ·(x-x0)), hvor x0 er nulpunktet for y.

Løsningsformlen i #3 fås for c = M dvs. f(0) = 2M, men det holder ikke for begrænset vækst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2016 af mathon

Den fuldstændige løsning 
er:
                                            y=M(1+Ce^{-ax})


Skriv et svar til: Begrænset vækst??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.