Kemi

Le chateliers princip

11. december 2016 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Hej allesammen, jeg skal give en kort forklaringen ud fra Le Chateliers princip hvorfor hydronolysegraden stiger med stigende fortyndinger. 

- er i gang med at skrive en rapport om Ostwalds fortynindgslov, håber der er en der kan hjælpe. :) 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2016 af mathon

For en ikkestærk monohydron syre S med hydronolysegraden \alpha
haves:
                                          S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; B\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtsmolariteter:       \left (1-\alpha \right ) c_s                               \alpha \cdot c_s            \alpha \cdot c_s
 

Ligevægtsbrøken giver:
                                                \frac{\left [B \right ]\cdot \left [H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s

                                                \frac{\alpha \cdot c_s\cdot \alpha \cdot c_s}{(1-\alpha )\cdot c_s}=K_s\; \; \; \; \; \; 0<\alpha <1

                                                c_s\cdot \frac {\alpha^2}{1-\alpha }=K_s

hvor c_s og  \frac {\alpha^2}{1-\alpha } er omvendt proportionale størrelser ( hvis produkt jo er konstant ).

Det betyder:
                        ved fortynding formindskes c_s, hvorfor \frac {\alpha^2}{1-\alpha } øges.

At \frac {\alpha^2}{1-\alpha } øges betyder, at tælleren øges og nævneren mindskes, hvilket kun er muligt, når \alpha øges.

Du har altså sammenhængen:
                                                   når syren fortyndes øges hydronolysegraden.


Skriv et svar til: Le chateliers princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.