Historie

Tyrkerne - Europas syge mand før 1914

03. januar 2017 af pokemonorm - Niveau: A-niveau

Hejsa :) 
Jeg har lige et spørgsmål angående tyrkerne før 1.verdenskrig. Hvorfor blev de kaldt Europas syge mand? 

MVH

Pokemonorm ;)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2017 af mathon

Oprindelse

Karikatur fra Punch, den 28. november 1896. Den viser sultan Abdul Hamid 2. foran en plakat som bekendtgør reorganiseringen af det osmanniske rige. Riget vurderes til 5 mio. pund. Rusland, Frankrig og Storbritannien er anført som ledere af reorganiseringen. Tegningen henviser til den svækkelse det osmanniske rige var ramt af.

Betegnelsen "Europas syge mand" tilskrives almindeligvis zar Nikolaj 1. af Rusland, som omtalte det osmanniske rige, der i stigende grad kom under økonomisk kontrol af andre europæiske stormagter og havde mistet områder i en række katastrofale krige, men det står ikke klart om han nogensinde brugte netop de ord. Breve fra sir George Hamilton Seymour, den britiske ambassadør i St. Petersborg, til Lord John Russell, i 1853, i optakten til Krimkrigen, citerer Nicolaj 1. for, at det osmanniske rige var "en syg mand - en meget syg mand", "en mand som "er blevet skrøbelig", eller en "syg mand ... alvorligt syg".[1][2][3]

i øvrigt:
Betegnelsen "Europas syge mand" er blevet brugt om et europæisk land, som gennemgår en periode med økonomiske vanskeligheder. Betegnelsen blev første gang benyttet i midten af 1800-tallet om det Osmanniske Rige, men er siden brugt på næsten alle andre europæiske stormagter i vanskeligheder.


Skriv et svar til: Tyrkerne - Europas syge mand før 1914

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.