Religion

Rettelse af stil

10. januar 2017 af Suza0308 (Slettet) - Niveau: 8. klasse
Jeg har skrevet en stil om jøder.
Er der nogen som måske vil rette den?

Fagtekst om jødedommen

At være jøde
Jødedommen er den ældste religion af de monoteistiske verdensreligioner. I jødedommen tror man på en gud og at Jesus ikke var Guds søn. Man er automatisk jøde når ens mor er jøde, men hvis ens mor ikke er jøde, kan man sagtens blive jøde ved at konvertere. Så er man en konvertit. Når man er jøde, adskiller man fx. mejeriprodukter fra kødprodukter og man fejrer hverken jul eller påske. I jødedommen har man en en del skrifter (bøger), men den centrale er Toraen, der består af de fem Mosebøger.

Jødedommens historie
Det jødiske folk er blevet forfulgt pga. deres religion. I mange århundreder havde jøderne ikke deres eget land. Derfor rejste de rundt og spredte sig til mange dele af verden. Det gjorde, at religionen udviklede sig. I Egypten var mange af jøderne slavere for Faraoen. I daværende tid var Faraoen konge i Egypten. Moses blev sendt ned for at hjælpe og frelse jøderne. Moses samlede alle jøderne og flygtede til Egypten. Han var ikke i tvivl om de skulle flygte for det havde Gud sagt til ham, at de skulle. Moses og alle jøderne flygtede fra Egypten til Israel, men det var ikke så nemt, for Faraoen havde sendt en hel hær efter Moses og jøderne. Deres flugt resulterede i at de fik Israel. I dag har jøderne deres eget land, men de er i en konflikt med Palæstina og det har de været i omkring 50 år.

Én Gud
I jødedommen tror man, at der kun findes én gud, som har skabt hele verden og bestemmer over den. Ifølge jødedommen har Gud valgt jøderne som sit særlige folk. Derfor har Gud også givet jøderne Toraen og Israel. Toraen er en bog med hellige skrifter, som forklarer, hvordan man skal leve et godt liv og blive et helligt folk. Det er skrifterne fra Toraen, der er grundlaget for den jødiske tro. Derfor kan man kalde Toraen for jødedommens trosgrundlag. Toraen indholder 613 bud, som er alt fra påklædning til mad. De hellige skrifter forklarer, hvad der er tilladt eller forbudt. Reglerne handler bla. om mad. Jøder må blandt andet ikke spise svinekød eller hestekød. Nogle jøder vælger at følge reglerne mens andre ikke gør. En af reglerne er man ikke må blande mælk med kød. Derfor har de et sæt gryder, pander og tallerkener til, når de spiser kød, og et andet til mad med mælk i. En anden regel går ud på, at jøder skal hvile på ugens syvende dag, ligesom Gud gjorde, da han skabte jorden. Det er om lørdagen sabbat er, og derfor bruger mange jøder lørdagen til at hvile og være sammen med familien. For nogle jøder betyder det, at de forbereder så meget som muligt dagen før. Det kan være ting som at gøre huset rent og lave maden klar. Andre følger reglen endnu strengere. De må ikke bære ting eller tænde lyset i deres hus under sabbatten. Men det kommer an på hvor religiøs man er.

Ritualer
De jødiske ritualer ligger vægt på at, at man skal gøre ting sammen. Sabbat, omskæring, bar/bat mitvah og begravelse er alle sammen ritualer, som er vigtige i jødedommen. Sabbat er jødedommens helligdag, der holdes fra fredag til lørdag aften. På sabbatten er det forbudt at arbejde, og der er særlige regler for, hvad man skal spise. Når en dreng bliver født skal han omskæres. Når en dreng omskæres, fjernes hans forhud. Forhuden mener man indholder en del bakterier og er svært at vaske. Drengen bliver omskåret i løbet af de fem dage, han bliver født. Ligesom man har konfirmation i kristendom, har man også en slags en konfirmation i jødedommen. Når man er 12-13 år, skal man gennem en masse ritualer. Et af ritualerne er, at de unge mennesker lover, at de vil overholde de jødiske regler. Når en person dør og skal begraves mener bruger man den samme slags tøj og kiste for man mener at alle er lige i jødedommen. Man vil normalt lægge blomster eller lys ved en gravplads. I stedet lægger man ofte en lille sten.


At være jøde i dagens Danmark
I Danmark lever der omkring 4000 jøder. Jøderne kan man dele op i forskellige grupper. Der er de ortodokse, dem som er meget religiøse. Så er der nogle som slet ikke er religiøse. Dem kalder man for kulturjøder, fordi de kun følger den jødiske kultur og ikke religionen. Og den sidste gruppe ligger midt imellem, som dyrker religion i forskellig grad.
Tre jødiske menigheder har vi i Danmark. Det Jødiske Samfund er den største af dem. Dem som startede trossamfundet var ortodokse jøder, men i dag er menigheden selvfølgelig åben for alle slags jøder. Det Jødiske Samfund er ikke så stort, men der er stadig gang i den, de har bla. en synagoge, en café, en børnehave, en skole og et plejehjem.

Jøderne er en minoritet i Danmark. Dvs. at de er en gruppe, som adskiller sig fra Danmark, fordi de er jøder. At være jøde i dagens Danmark kan måske være lidt svært, da jøderne har en del regler, som kan være svære at passe ind i hverdagen i Danmark.

Terror angrebet i København
Den 14. februar 2017 er det to år siden det værste terrorangreb på dansk jord er sket. Ved et angreb i Krudttønden på Østerbro blev en civil mand dræbt og fire betjente såret. Senere slog gerningsmanden til mod synagogen i Krystalgade, hvor en vagt blev dræbt og to betjente såret. Senere blev gerningsmanden selv dræbt af politiet.
Terror angrebet har helt sikkert påvirket jøderne i Danmark. Man er blevet meget mere opmærksom på sikkerheden, fx bliver man tjekket før man kommer ind i synagogen og man har sat pigtråde rundt om Karolineskolen. Jeg tror, at efter angrebet, er jøder i Danmark blevet mindre trygge.

Forskelle og ligheder mellem kristendommen og jødedommen
Der er mange forskelle, men endu flere ligheder mellem kristendommen og jødedommen. Den største og mest afgørende forskel er troen på Jesus. Kristendommen mener at Jesus Kristus er Guds søn, mens man i jødedommen mener at han var en stor profet. Man mener også som kristen, at Jesus Kristus døde for vores skyld og at man kommer i himlen når man dør. Hvis man så er jøde, tror man ikke at der er noget efter livet.

Begge religioner har tilfælles at Gud er som himlens og jordens skaber og dermed en forståelse af livet som skabt og derfor også helligt. At det er vigtigt at vise omsorg for både medmennesker og skabningen

Kan man skille kultur og religion ad?
Kultur bygges af mange ting, blandt andet religion. Kultur er jo noget vi selv er med til at danne, så en religion er en del af en kultur. Man kan ikke skille kultur og religion ad som sådan. Juletræet er ikke religiøst, men det er julen. Det er ikke umuligt at skille dem af. Kultur er en bestemt måde at gøre noget på oftest i dit land/område, mens at religion er noget overjordisk og helligt. Kultur og religion har ofte noget med hinanden at gøre.




Suzan Amin 7.b

Skriv et svar til: Rettelse af stil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.