Biologi

Biologi nervesystemet - serotonin

15. januar 2017 af 1999hjælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg håber i kan hjælpe mig med disse opgaver i biologi :)

Serotonin er et transmitterstof i fremmede synapser i centralnervesystemet. Personer, der producerer for lidt serotonin, risikerer at udvikle depressioner, da serotonin bl.a. har betydning for det psykiske velbefindende.

a. Forklar serotins virkning på kanalproteinet vist i figur 1 (vedhæftet).
b. Forklar, hvordan fremmede synapser virker.
c. Hvorfor har en behandling med et stof, der hæmmer genoptagelsen af serotonin, en antidepressiv virkning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2017 af Soeffi

#0. Prøv at læse nogle af de anbefalede artikler ude til højre på denne side. ---->


Svar #2
15. januar 2017 af 1999hjælp (Slettet)

#1

#0. Prøv at læse nogle af de anbefalede artikler ude til højre på denne side. ---->

men kan du så hjælpe mig med den første opgave? For er helt lost :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2017 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2017 af DrNielsen

5-HT receptoren - også kaldet serotoninreceptoren er et G-koblet protein. Det betyder, at receptoren kemisk er koblet til intracellulære transmitterstoffer og transmitterkaskader. Når en receptor bliver aktiveret, vil der sendes et intracellulært signal som kan køre over mange forskellige substanser. Det betyder også at receptoren kan aktivere flere ting. Som regel er aktivering afhængig af en phosphorylering eller de-phosphorylering. Andre samtidige stimulanser kan modificere signalet, så kun en enkelt ting bliver aktiveret eksempelvis - også selvom receptoren har forbindelse til mange andre begivenheder.

5-HT receptoren virker excitatorisk/inhibitorisk, og en aktivering af receptoren medierer frigørelse af mange forskellige stoffer som neurotransmitterstofferne GABA, glutamate, dopamin, acetylcholin, adrenalin etc., samt hormoner såsom prolactin, antidiuretisk hormon, binyrebarkhormon etc.

5-HT receptoren er ud over at være G-koblet også en ionkanal. Det betyder at når den aktiveres, vil kanalen åbne, og ioner vil strømme ind eller ud. Dette ændrer spændingsfaldet over cellemembranen og gør den hyper/hypo excitabel. Og så er vi tilbage ved at receptoren både er excitatorisk og inhibitorisk.

Slutteligt skal det siges at stoffer der blokkerer reuptaket kaldes for SSRI(selektiv serotonin reuptake inhibitor). På normalt dansk hedder det lykkepiller. Citalopram er et sådant stof, og bruges i stor stil til depressive patienter. Når serotonin er længere i synapsekløften, vil der være en meget højere koncentration af stoffet. Dette bevirker at 5-HT receptorerne stimuleres i langt højere grad - dermed en anti-depressiv virkning. Reuptaket fra synapsekløften sker fordi, at normalt fungerende mennesker skal have stoffet væk, for netop ikke at receptoren skal blive stimuleret konstant :-)


Skriv et svar til: Biologi nervesystemet - serotonin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.