Fysik

Hjælp til opgaver om effekt, energi og nyttevirkning

21. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg sidder fast i følgende opgaver. Håber at I kan hjælpe ;)

På en klar dag er solstrålingens intensitet 1000W/m^2. En solfanger, der er anbragt vinkelret på retningen til solen, har en længde 1,2m og bredde 0,80m.

Jeg har lavet opgave a)=0,96m^2

b) Hvot stor effekt modtager solfangeren

En del af den energi, solfangeren modtager går til spilde. Nyttevirkningen er kun 42%

c) Hvor stor er den nyttige effekt, som solfangeren afgiver

d) Hvor mange joule kan den levere på en time


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2017 af hesch (Slettet)

b)  Kig på enhederne:  Du skal finde effekten, målt i Watt: 

[W/m2] * [m2] = [W]

c)   Nytteeffekt = tilført effekt * nyttevirkning   ( procentregning )

d)   1[W] = 1[J] / [s]    ( per definition )

PS: Den noget lave nyttevirkning ( 42% ) skyldes hovedsaligt, at når solfangren bliver varm udstråler den varme. Nyttevirkningen er derfor yderst temperaturafhængig og bliver 0% ved omkring 115 Cº ( erfaringsmæssigt ).


Svar #2
21. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

okay, tusind tak. Kan det her passe:

b) 1000W*0,96m^2=960W

c) 960W*0,42%=403,2 (hvilken enhed kommer på de 403,2)

d) 1000W*0,96m^2*0,42%*3600sek.=1451520 Joule

de 3600sek fremkommer fordi 1W = 1J/sek.

Du må meget gerne skrive tilbage om jeg har gjort det rigtigt. På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2017 af hesch (Slettet)

b)  1000 [W/m2] * 0,96 [m2] = 960 [W]     ( respektèr enheder, de er din kontrol for korrekt regnemåde )

c)  Nyttevirkningsgrad er dimensionsløs, derfor i Watt.

d)  Nå, ja, 1,45 [MJ] ≈ 1450000 [J] må række.  ( Fx de 42% er kun angivet med 2 betydende cifre ).


Skriv et svar til: Hjælp til opgaver om effekt, energi og nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.