Matematik

haster

22. januar 2017 af lokpæø (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle som ved hvordan man finder massemidtpunktet af følgende figur. Det er et omdrejningslegme.

Skærmbillede 2017-01-22 kl. 15.26.10.png


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2017 af StoreNord

Jeg forestiller mig at den røde graf er et spejlbillede af den grønne. Og at det er noget der roterer vandret. Så mon ikke masse-midtpunktet bare er midten af den vandrette linje?


Svar #2
22. januar 2017 af lokpæø (Slettet)

Hov, det er den forkerte figur. Den roteres rundt om x-aksen. Den rigtige figur er:
Skærmbillede 2017-01-22 kl. 15.40.20.png

#1 Men i denne er den røde og grønne ikke spejlbilleder. Hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2017 af SuneChr

Af symmetrigrunde må massemidtpunktet (x0 ; 0) af legemet ligge på rotationsaksen, x-aksen.
Spørgsmålet er nu, hvor?
Benyt momentsætningen ved at sige at for en smal skive af legemet parallel med y-aksen er dennes moment
m.h.t. y-aksen lig med skivens masse gange kvadratet på afstanden fra y-aksen.
Summér nu alle sådanne skivers momentbidrag sammen, v.h.a. integration, og sæt dem lig med
massen af hele rotationslegemet gange kvadratet af x0 . Man udnytter her at samle hele massen i
massemidtpunktet (x0 ; 0) og kan nu løse ligningen m.h.t. x0 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2017 af StoreNord

--

Vedhæftet fil:Omdrejningslegeme.png

Svar #5
22. januar 2017 af lokpæø (Slettet)

SuneChr #3 Kan du give et lille eksempel? Forstår nemlig ikke helt fremgangsmåden.

#4 Tak. Men hvor er midtpunktet på den vedhæftede figur?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2017 af StoreNord

Ja, det er jo det du skal regne ud. Jeg ville bare vist et billede af, hvordan jeg mener legemet ser ud.                  :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2017 af SuneChr

# 5    Du skal kende momentsætningen for at kunne løse opgaven, og især, at forstå princippet.
Genlæs # 3 og se, hvad din bog har at sige.
# 3 vil så se sådan ud på formelsprog:

\pi \left (\int_{0}^{2,5}h^{2}x^{2}\textup{d}x\: \: +\int_{2,5}^{6,5}p^{2}x^{2} \textup{d}x\: \: +\int_{6,5}^{8}t^{2}x^{2}\textup{\textup{d}x} \right )

=x_{0}^{2}\cdot \pi \left (\int_{0}^{2,5}h^{2}\textup{d}x\: \: +\int_{2,5}^{6,5}p^{2} \textup{d}x\: \: +\int_{6,5}^{8}t^{2}\textup{\textup{d}x} \right )
Forkort π væk og løs m.h.t. x0


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2017 af SuneChr

Dermed, iflg. egne beregninger, i nævnte rækkefølge:
27,34375 + 235,0425 + 520,76349030  =  x02(17,29166666 + 10,89 + 9,62413256)
x02 = 20,715069
x0  = 4,551381


Svar #9
22. januar 2017 af lokpæø (Slettet)

Tusinde tak for det. Kaldes momentsætning noget andet? Kan nemlig ikke finde noget om det i min bog. Jeg vil nemlig gerne forstå princippet bag den metode du brugt. Jeg forstår nemlig ikke helt hvad du har gjort selvom jeg har læst #3 igennem mange gange.


Skriv et svar til: haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.