Fysik

Lyset bølgelængde beregning

04. februar 2017 af Margna (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er nogle der vil hjælpe med disse to opgave

1. Hvis man sender laserylys gennem et gitter med 300 spalter pr. mm og får en afbøjningsvinkel til første orden på 9,49 grader celsius. Hvad lyset bølgelængde? 

2. Hvad bliver afbøjninnsvinklen til anden orden ud fra opgave 1?

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2017 af sjls

Du skal bruge gitterligningen.
I første opgave kender du gitterkonstanten d = 1/300mm, og du kender ordenen n = 1 samt afbøjningsvinklen v = 9.49 grader (jeg går ud fra, Celsius er en fejl - ellers har du i hvert fald brugt det forkerte måleinstrument ;))
Hvis du indsætter de kendte værdier i gitterligningen, kan du løse den for lambda og finde bølgelængden.

I opgave 2 kender du ikke afbøjningsvinklen, men du kender bølgelængden, gitterkonstanten og afbøjningsordenen. Du kan så løse den fremkomne ligning for vinklen v.

Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2017 af mathon

d=\frac{1}{300}\; mm=\frac{1}{300}\cdot 10^6\; nm=3333{,}33\; nm

         d\cdot \sin(\varphi _n)=n\cdot \lambda

         \lambda=\frac{d\cdot \sin(\varphi _n)}{n}

         \lambda=\frac{\left ( 3333{,}33\; nm \right )\cdot \sin(9{,}49^\circ)}{1}=549{,}59\; nm


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2017 af mathon

       \varphi _2=\sin^{-1}\left (\frac{2\cdot \lambda }{d} \right )

       \varphi _2=\sin^{-1}\left (\frac{2\cdot\left (549{,}59 \; nm \right ) }{3333{,}33\; nm} \right )


Skriv et svar til: Lyset bølgelængde beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.