Kemi

Empirisk formel

18. februar 2017 af Bla99i (Slettet) - Niveau: B-niveau

Glucose, CxHyOz, indeholder 40,00 % C og 6,71 % H. Bestem glucoses empiriske formel, ogdernæst glucoses molekylformel, hvis molarmassen er 180,16 g/mol.
 

Kan ikke lige gennemskue hvordan jeg laver den...


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2017 af janhaa

antar 100 g CxHyOz => 40 g C og 6,71 g H og 53,3 g O dvs:

n(C)= 40/12 = 3,33 mol

n(O)= 53,3/16 = 3,33 mol

n(H) = 6,64 mol, dvs

C : H : O = 1 : 2 : 1

(CH_2O)_n

der

12n + 2n + 16n = 180,2

n = 6

finally:

C_6H_{12}O_6


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2017 af Heptan

Lad os sige vi har m = 100 g glucose.

\frac{x}{z}=\frac{n(C)}{n(O)}=\frac{m(C)M(O)}{m(O)M(C)}

\frac{y}{z}=\frac{n(H)}{n(O)}=\frac{m(H)M(O)}{m(O)M(H)}

Når du har beregnet disse forhold kan du bestemme x, y og z for den empiriske formel og opskrive den.

For at beregne x, y og z for molekylformlen skal du bare gange med en faktor, som er givet ved

\frac{M}{M_{\textup{empirisk}}}


Skriv et svar til: Empirisk formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.