Kemi

Fremstiilling af HCl

19. februar 2017 af sleeppy33 (Slettet) - Niveau: A-niveau

1,00 kg NaCl omsættes med svovlsyre:   NaCl(s)  +  H2SO4 → HCl(g)  +  NaHSO4(s)

Hvor mange ml 20,0 % saltsyre (ρ = 1,10 g/ml) kan fremstilles af det dannede HCl?

Ved ikke hvordan jeg gør..


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2017 af mathon

                                                NaCl\, _{\textit{(s)}}\; +\; H_2SO_4\, _{\textit{(aq, konc)}}\; \rightarrow \; HCl\, _{\textit{(g)}}\; +\; NaHSO_4\, _{\textit{(s)}}
ækvivalente mængder:             1 mol              overskud                          1 mol
                                                58,44 g                                                     36,46 g
                                               1000 g                                                           x

    forholdsregning:
                                                               \frac{x}{36{,}46\; g}=\frac{1000}{58{,}44}

                                                               x=\frac{1000}{58{,}44}\cdot (36{,}46\; g)=623{,}89\; g\; HCl\, _{\textit{(g)}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2017 af mathon

eller om du hellere vil:

                                                NaCl\, _{\textit{(s)}}\; +\; H_2SO_4\, _{\textit{(aq, konc)}}\; \rightarrow \; HCl\, _{\textit{(g)}}\; +\; NaHSO_4\, _{\textit{(s)}}
ækvivalente mængder:             1 mol            overskud                       1 mol
                                                 58,44 g                                               1 mol
                                                1000 g                                                    x

    forholdsregning:
                                                               \frac{x}{1\;mol}=\frac{1000}{58{,}44}

                                                               x=\frac{1000}{58{,}44}\cdot (1\; mol)=17{,}11\; mol\; HCl\, _{\textit{(g)}}


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2017 af mathon

af sammenhængen
                                     c=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}
har man
                                     \frac{17{,}11\; mol}{V}=0{,}20\cdot \frac{\left ( 1{,}10\; \tfrac{g}{mL} \right ) }{\left ( 36{,}46\; \tfrac{g}{mol} \right )}

                                     V=\frac{\left (1 7{,}11\; mol \right )\cdot \left ( 36{,}46\; \tfrac{g}{mol} \right )}{0{,}20\cdot \left ( 1{,}10\; \tfrac{g}{mL} \right )}=2.835{,}59\; mL


Skriv et svar til: Fremstiilling af HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.