Matematik

Pythagoras

26. februar 2017 af brormand12 - Niveau: A-niveau

Hjælp!

Kald bredden af fjernsynet for x og højden y. Brug Pythagoras' sætning til at opskrive en sammenhæng mellem diagonalen længde (32 tommer) og x og y. (vi regner hele tiden i tommer).

Fjernsynet har formatet 4:3. Det betyder med vores brug af x og y at:

X/Y = 4/3

Isoler x i denne ligning og sæt det fundne udtryk for x ind i den formel du fandt ovenfor.
Udregn x og y ud fra den fundne ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2017 af janhaa

x^2 + y^2 = 32^2

og

x/y=4/3

gir

x = 96/5

og

y = 128/5


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. februar 2017 af Eksperimentalfysikeren

x/y = 4/3, ganges med y på begge sider af lighedstegnet:

x = 4y/3, som indsættes i den første ligning:

(4y/3)2 + y2 = 322

(4y)2/32 + (3y)2/32 = (16y2 + 9y2)/32 = 25y2/32 = (5y)2/32 = (5y/3)2 = 322

Kvadratroden på begge sider af lighedstegnet giver 5y/3 = 32 (der er også en negativ løsning, men højden af fjernsynet er positiv, så den ser vi bort fra).

y = 32*3/5 = 96/5, som indsættes i udtrykket for x.


Skriv et svar til: Pythagoras

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.