Matematik

Optimering

27. februar 2017 af H3h3 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle, er der nogle, som er venlige nok til at give mig en simpel fremgangsmåde til følgende opgave.

Jeg er godt klar over, jeg har oprettet mange indlæg angående denne opgave, men dette skyldes, at jeg ikke har været i stand til at få en ordentlig forklaring på løsningen til opgaven. Hvis I vil illustrere noget, må I helst komme med forklaringer.

Det jeg ikke forstå med opgaven er om overfladearealet SKAL være 60 eller mindre end 60, da rumfanget er 10 cm3 og der 6 stykker.

Hvad jeg får som resultat er 60.55, men dette ved jeg ikke om passer og derimod kan jeg få et andet resultat på 25.

Tak på forhånd!

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2017 af StoreNord

Det som du skal finde er   r   og    h.   Husk at hvert emne har en krum flade , to kileformede flade og to rektangulære flader.

--Opstil formler for eet stykke. (måske er det chokolade)

Først rumfanget =10     isolèr h

Derefter overfladen, bestående af tre led. Indsæt den h-værdi du fandt før.

Differentier overfladen, sæt lig med 0, og find radius. Derefter højden.


Svar #2
28. februar 2017 af H3h3 (Slettet)

#1

Det som du skal finde er   r   og    h.   Husk at hvert emne har en krum flade , to kileformede flade og to rektangulære flader.

--Opstil formler for eet stykke. (måske er det chokolade)

Først rumfanget =10     isolèr h

Derefter overfladen, bestående af tre led. Indsæt den h-værdi du fandt før.

Differentier overfladen, sæt lig med 0, og find radius. Derefter højden.

Tusind tak!

Jeg får et overfladeareal på 60!


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2017 af StoreNord

I opgaven, som du vedhæftede til #0, står der ikke, at man skal finde cylinder-overfladens areal.

Derfor beregnede  jeg kun

    Radius: r = 3,20881798

    Højde:  h = 1,854860329

Men du har da ganske ret i at overfladen af hele cylinderen er 59,51.

Det er bare ikke dèn overflade, opgaven omtaler om.

"Den totale overflade af emnet" er derimod overfladen af eet af de seks 'lagkagestykker'.

Det er ihvertfald dèt, jeg har regnet på.


Svar #4
01. marts 2017 af H3h3 (Slettet)

#3

I opgaven, som du vedhæftede til #0, står der ikke, at man skal finde cylinder-overfladens areal.

Derfor beregnede  jeg kun

    Radius: r = 3,20881798

    Højde:  h = 1,854860329

Men du har da ganske ret i at overfladen af hele cylinderen er 59,51.

Det er bare ikke dèn overflade, opgaven omtaler om.

"Den totale overflade af emnet" er derimod overfladen af eet af de seks 'lagkagestykker'.

Det er ihvertfald dèt, jeg har regnet på.

Hvis dette er overfladearealet for hele stykket, hvordan kan man så finde overfladearealet for ET stykke?


Svar #5
01. marts 2017 af H3h3 (Slettet)

Der er en anden, som har beregnet det således: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1740269

Men jeg kan ikke se, hvor de 30 kommer fra!

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. marts 2017 af StoreNord

Der er flere måder at løse opgaven på. Min, og så alle de forkerte.              :)

-- Hvis I blir ved med at snakke om et areal (som opgaven ikke har bedt om), gider jeg ikke svare.


Svar #7
01. marts 2017 af H3h3 (Slettet)

Jeg spørger egentlig bare om, hvordan du har fået en radius på 3.20, når jeg får en på 0.16667


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. marts 2017 af StoreNord

Jeg har gjort som jeg beskrev i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2017 af StoreNord

Eet stykke har et rumfang på                      \frac{\pi}{6}h\; r^{2}=10\Leftrightarrow h=10\; \frac{6}{\pi r^{2}}

Eet stykke har en overflade på

       \\ \frac{2}{6} \pi\; h\; r\; +\frac{2}{6} \pi\; r^{2}+6\cdot\; 2\; h\; r= \\\frac{2}{6} \pi\; \cdot 10\frac{6}{\pi\; r^{2}}+\frac{2}{6} \cdot\pi \cdot r^{2}+ 2\cdot 10\frac{6}{\pi\cdot r^{2}}r

Så kan du nok differenciere overfladen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. marts 2017 af StoreNord

Se vedhæftede

Vedhæftet fil:Optimering2.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
01. marts 2017 af StoreNord

Se også denne vedhæftede

Vedhæftet fil:Optimering2b.png

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. marts 2017 af hesch (Slettet)

#3:  Altså det er ikke for at "sige noget", men . . . .

Jeg finder:

R = 3,028870 cm

H = 2,081805 cm     →

Overflade = 28,821204 cm2,  Volumen = 9,999999 cm3

Overfladen i #3 bliver en anelse større  ( 28,919 . . . . cm2 ), ved:

    Radius: r = 3,20881798

    Højde:  h = 1,854860329


Svar #13
02. marts 2017 af H3h3 (Slettet)

Jeg får en radius på 2.73

(2*(1/6))*Pi*h*r+(2*(1/6))*Pi*r^2+(6*2)*h*r;

10*(2*(1/6))*(6/(Pi*r^2))+(2*(1/6))*Pi*r^2+6*(2*10)/(Pi*r^2)*r;
                             "(->)"

                       40     2         120 
                    - ----- + - Pi r - -----
                          3   3            2
                      Pi r             Pi r 


-40/(Pi*r^3)+(2/3)*Pi*r-120/(Pi*r^2);
 = 
                             "(->)"

       [[          /  2   4                         \]  
       [[r = RootOf\Pi  _Z  - 180 _Z - 60, index = 1/], 

         [          /  2   4                         \]  
         [r = RootOf\Pi  _Z  - 180 _Z - 60, index = 2/], 

         [          /  2   4                         \]  
         [r = RootOf\Pi  _Z  - 180 _Z - 60, index = 3/], 

         [          /  2   4                         \]]
         [r = RootOf\Pi  _Z  - 180 _Z - 60, index = 4/]]


[r = RootOf(Pi^2*_Z^4-180*_Z-60)];
 = 
                             "(=)"

         [          /  2   4                         \]
         [r = RootOf\Pi  _Z  - 180 _Z - 60, index = 1/]


RootOf(Pi^2*_Z^4-180*_Z-60);
 = 
                             "(->)"

                             2.7351


r = RootOf(Pi^2*_Z^4-180*_Z-60);
 = 
                             "(->)"

                           r = 2.7351


Svar #14
02. marts 2017 af H3h3 (Slettet)

Når jeg bruger StoreNord's metode, og sætter ligningen lig med 0 får jeg dette:

-40/r^3-120/(Pi*r^2) = 0


Svar #15
02. marts 2017 af H3h3 (Slettet)

Det giver ingen mening at jeg ender med en radius på 2.73


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. marts 2017 af hesch (Slettet)

Opgaven drejer sig om to ting:

1: Volumenet af et lagkagestykke skal være 10 cm3.

Dette volumen = volumenet af en cylinderskive, bestående af 6 lagkagestykker, hvoraf volumenet af et lagkagestykke er grundfladearealet af en cylinderskive gange højde divideret med 6, altså:

V = ( π * r2 * h ) / 6.

2: Overfladearelet af et lagkagestykke skal minimeres:

Arealet = lodrette fladerarealer + vandrette fladearealer =

              omkreds * højde + 2*areal af en cylinderskive divideret med 6 =

              ( 2*r + 2*π*r / 6 ) * h + π * r2 / 3

Jeg har så "snydt" og har foretaget optimereringen numerisk med resultatet i #12:

          R = 3,028870 cm

          H = 2,081805 cm     →

          Overflade = 28,821204 cm2,  Volumen = 9,999999 cm3

Hvis du kan finde et R og et H, der medfører det korrekte volumen, og som giver et overfladeareal mindre end 28,821204 cm2, så har du fundet en bedre løsning.

Jeg kan senere vedhæfte programdokumentationen ( er kort ), hvis du vil se den ?  Jeg vil helst ikke ind og rode rundt i differentialligninger:  Det er jeg for doven til.


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. marts 2017 af StoreNord

#14 Den ligning du skal "sætte lig 0", er den afledede af eet lagkagestykkes yderflader. Det skal indeholde tre led; ikke kun to.


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.