Fysik

Newtons love og lineær bevægelse

28. februar 2017 af Kristensenalex - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til de to følgende spørgsmål:

Slæden med rytter vejer 250 kg. Mellem slæde og underlag er der gnidning. Gnidningskoefficienten kan sættes til 0,05. Slæden accelereres fra 0 til 72 km/h på 5,0 s.

a) Beregn slædens acceleration i enheden m/s^2.

\frac{72km/t-0km/t}{5,0 sek-0sek}=14,4 m/s^2

b) Beregn gnidningskraften.

Fn = m • g = 250 kg • 9,82 m/s^2  = 2455 N

Fgnid = μ • Fn = 0,05 • 2455 = 122,75 N


c) Hvor stor en kraft skal motoren levere for at overvinde gnidningskraften og forårsage accelerationen?

d) Hvor lang en strækning tilbagelægger slæden i løbet af de første 5,0 sekunder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2017 af mathon

d)
          
                       2\cdot a\cdot \Delta s=v^2-{v_0}^2

                       \Delta s=\frac{v^2-{v_0}^2}{2\cdot a}

                       \Delta s=\frac{v^2-{0}^2}{2\cdot a}          hvor accelerationen a blev beregnet i a).


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2017 af Eksperimentalfysikeren

a) Du mangler at regne km/t om til m/s. Det skal du gøre inden du stiller brøken op.

b) Det ser rigtigt ud, bortset fra, at du har for mange decimaler i resultatet. D bør runde 2455 N af til 2,46kN og 122,75N af til 122,8 N.

c) Du har accelerationen fra a) og du kender massen. Så kan du få accelerationskraften som produktet af disse. Dertil skal så lægges gnidningskraften.


Skriv et svar til: Newtons love og lineær bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.