Studievalg og videregående studie

OPTAGELSER

07. marts 2017 af 12345hey

Hejsa :)

Jeg sad i morges og kiggede på antallet der bliver optaget på de forskellige uddannelser. Der var noget der undrede mig!

Hvorfor bliver der optaget op til omkring ca. 500 mennekser på medicin, men kun ca. 100 mennesker på odontologi?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2017 af AngelOneOne

Hej,

Umiddelbart vil jeg tro at det er på baggrund af "udbud og efterspørgsel". Hvis du kigger på din egen by, vil du nok bemærke at der er langt flere praktiserende læger end praktiserende tandlæger. Folk går jo også oftere til læge end til tandlæge og langt størstedelen af samtlige hospitalsinlæggelser involverer en læge og ikke en tandlæge. Da tandlæger også som oftest har færre besøg pr patient pr år end en læge har, kan en tandlæge også have en væsentlig større patientbase og dermed bliver der brug for færre tandlæger end læger, til at servicere det samme antal patienter.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2017 af DrNielsen

Det afhænger af hvor mange der skal bruges. Optaget reguleres jævnligt for at honorere det antal der skal bruges. For et års tid siden fordoblede Aalborg universitet deres optag på medicin, fordi der stadig er lægemangel.

Desuden har medicin 38 specialer, og nogle af disse har subspecialer. Jeg ved ikke hvad tandlæger har, men forventeligt ikke nær så mange :-)


Svar #3
10. marts 2017 af 12345hey

Så betyder det at der er mindre chance for at blive optaget som tandlæge, selvom man faktisk har gennemsnittet? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2017 af Judicature (Slettet)

Nej, der er jo langt flere som søger ind på medicin i forholdt til odontologi. Der er ikke noget snit at have, adgangskvotienten er jo betinget af antal ansøgere i forholdt til antallet af pladser, og ændrer sig derfor fra år til år. Hvis du møder dét års adgangskvotient, kommer du ind, hvilket selvfølgelig ikke gælder for kvote 2. For at besvare dit oprindelig spørgsmål; det ville jo ikke give mening at uddanne lige mange på alle uddannelserne, uagtet behovet for folk med den pågældende uddannelse i samfundet, derfor tilpasses antallet af pladser til dette. Der er lægemangel, derfor uddannes der mange læger.

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2017 af DrNielsen

Svar #4 har svaret adækvat på dit uddybende spørgsmål :-)


Svar #6
12. marts 2017 af 12345hey

Mange tak for det grundige svar :-D


Svar #7
12. marts 2017 af 12345hey

Men er der så stadig lige mange job-muligheder når man er færdiguddannet? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. marts 2017 af Judicature (Slettet)

Nej, arbejdsløshedsprocenten ændrer sig jo konstant, og det er umuligt at sige, hvor mange jobs der vil være om 5 år indenfor et bestemt område. Men man kan dog komme med et velbegrundet bud. Arbejdsløsheden for læger er omkring de 2-3% for nyuddannede hvorved den udbredte lægemangel også kommer til udtryk, og der vil nok også være gode jobmuligheder i fremtiden. Arbejdsløsheden for tandlæger er noget højere, og er omkring 11% for nyuddannede (der tages forbehold for, at disse data kan have ændret sig). Generelt kan du ikke sidestille de to uddannelser i forholdt til jobs, optagelse, opbygning osv, det er jo trods alt to temmelig forskellige uddannelser.

Svar #9
12. marts 2017 af 12345hey

Okay, mange tak :)


Skriv et svar til: OPTAGELSER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.