Kemi

Ligevægtskonstant

17. marts 2017 af chevalisp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder med vedhæftede opgave. Mit løsningsforslag var, at lægge følgende reaktionsligninger sammen:

PbSO4 --> Pb2+ + SO42-

Pb2+ + 3HO- --> [Pb(OH)3]- 

_______________________

PbSO4 + 3OH- --> [Pb(OH)3]- + SO42-

Og benytte at der i opgaven er oplyst at: β3 = 1012,15 M-3 = [(Pb(OH)3)-]/[Pb2+]*[OH-]3 

og L' = 1,21*10-8 M2 = [Pb2+]*[SO42-]

Men da ligevægten jeg ønsker at finde må være: K=[(Pb(OH)3)-]*[SO42-]/[PbSO4]*[OH-]kan jeg ikke se hvordan disse informationer kan lede til en værdi for k... da koncentrationen af PbSO4 ikke indgår i nogle af disse og jeg ikke skal bruge koncentrationen af Pb2+ som netop angives i form af opløselighedsproduktet. Håber nogen kan hjælpe. 

PFT 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2017 af janhaa

K=\beta_3\cdot L' = 1,709*10^4\,M^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2017 af seltzer

Tusinde tak for dit svar. Kan selvfølgelig nu se, at PbSO4 slet ikke bør indgå i ligevægtskonstanten da det er et fast stof. Men kan du fortælle mig om jeg har lavet en fejl angående reaktionen af PbSO4 eller opløselighedsproduktet da jeg ikke kan få det til at give mening hvorfor koncentrationen af bly(II) er relevant ift. udregning af ligevægtskonstanten ..

Skriv et svar til: Ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.