Biologi

HJÆÆÆLP!!!

18. marts 2017 af emilie321 - Niveau: B-niveau

Hej derude. Jeg står med en rapport, og er i gang med at skrive teori. 

Under teori er der nogle emner vi skal skrive om. Blandt andet skal vi skrive:

* Hvilken funktion har DNA i cellen?

* Beskriv hvorledes en DNA-profilanalyse laves og elektroforeseteknikken

Jeg er utrolig meget i tvivl om disse to spørgsmål, og håber derfor at der er nogle af jer derude, som kan hjælpe mig!!

På forehånd tusinde tak!! ;))


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2017 af Maksilkemi (Slettet)

Alle organismer på Jorden styres biologisk af deres gener - en særlig kode bygget op i lange DNA-dobbeltstrenge.

DNA kan beskrives som et simpelt fire-bogstavsalfabet, der kan bruges til at skrive ord (generne), og DNA kan forstås ens på tværs af de forskellige livsformer, fx bakterier, fugle, mennesker og svampe!

Hele meningen med generne er, at de skal bruges som instruktion til dannelsen af forskellige proteiner. Hvert gen koder for et protein, og det er proteinerne, der udfører de vigtige opgaver i cellerne. De omdanner stoffer, giver signaler og struktur i cellerne blandt meget andet. Det er på den måde, generne er afgørende for vores biologiske udvikling og arv. DNA er det sprog, cellerne er styret af.

DNA-strengene er bygget op af blot fire forskellige nukleotider, der hedder adenin (A), thymin (T), cytosin (C) og guanin (G). Det er kun deres forskellige indbyrdes rækkefølger i DNA-kæden, der afgør hvilket protein, de vil kode for. I princippet kunne man tage en elefants DNA, bytte rundt på nukleotiderne og få det samme DNA som i en mus! Forskellen på nukleotiderne er de kemiske grupper kaldt baserne

Hver eneste celle indeholder som udgangspunkt alt det DNA, en organisme skal bruge, og det kan være store mængder! Menneskets DNA består af tre mia. nukleotider fordelt i 23 par af kromosomer. I udstrakt tilstand ville det være hele to meter langt. Kromosomernes tætte sammenrulning gør det dog muligt at rumme den store information inde i de mikroskopiske cellers kerner.  

For at vise hvor et gen starter og slutter i DNA'et, bruges bestemte sekvenser af nukleotiderne. Ud over disse proteinkodende gener deltager de øvrige DNA-områder bl.a. i den vigtige regulering af generne. En organismes samlede mængde gener (genom) rummer nemlig mange forskellige funktioner, der bestemt ikke er lige fordelagtige for alle dens celler hele tiden, og generne skal derfor reguleres. Det er bl.a. derfor vi ikke danner øjenpigment i tungen, selvom alle cellerne bærer de samme gener. Kræft kan også opstå, når nogle bestemte geners regulering forstyrres.

se. http://www.biotechacademy.dk/Undervisningsprojekter/Gymnasiale-projekter/genteknologi/teori/1dna-og-gener


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.