Kemi

Beregn formelle koncentrationer og pH

19. marts 2017 af Boooild (Slettet) - Niveau: A-niveau

1,00 mmol borax, Na2[B4(OH)4O5]·8 H2O, opløses i 100 ml vand, hvorved følgende opløs-ningsreaktion forløber fuldstændigt:          Na2[B4(OH)4O5]·8 H2O  →  2 B(OH)3 + 2 [B(OH)4]− + 2 Na+ + 2 H2O

Beregn de formelle koncentrationer af såvel borsyre som dennes korresponderende base i denresulterende opløsning. Beregn opløsningens pH

Jeg ved squ ikke helt, hvordan jeg skal håndtere denne opgave. Nogle bud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2017 af janhaa

har du Kb?

Borax er svak base (weak base), kall den A^-

dvs

A^- +  H2O <=> HA + OH^-

der

pOH = 0,5(pKb - log(A^-))

og

Kb = -log(Kb)

og

pH = 14 - pOH


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2017 af janhaa

forresten, borsyre: [HA] = 0,01 M og pKa1=9,24

[A^-] = 0,01 M

så for HA:

pH = 0,5(pKa - log(0,01)) = 5,6

pKb(A^-) = 4,76

dvs

pOH = 0,5(pKb - lg(0,01)) = 3,4

pH =10,6


Skriv et svar til: Beregn formelle koncentrationer og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.