Kemi

Ammoniak analyse

20. marts 2017 af blooidk2 (Slettet) - Niveau: A-niveau


299,0 mg stof opløses i ca. 50 ml vand. Derpå tilsættes med en pipette 5,00 ml 1,368 M HCl, hvorved al ammoniak i analysen reagerer:
NH3  +  H+  →  NH4+
Overskud af syre tilbagetitreres med 18,13 ml 0,1087 M NaOH: H+  +  OH–  →  H2O(l)

Beregn stoffets molære masse på grundlag af ammoniakanalysen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2017 af ChemistryIsKey

Stofmængden af den saltsyre, som er i overskud efter reaktionen med ammoniak, kan findes ud fra syre-basetitreringen med natriumhydroxid (da der er titreret til ækvivalenspunktet);

     n(HCl)overskud = c(NaOH) · V(NaOH) = 0.1087 M · 0.01813 L = 0.00197 mol

Du ved desuden, hvor meget saltsyre du tilsatte ved starten og stofmængden af saltsyre som har reageret med ammoniakken, kan du finde som forskellen mellem stofmængden tilsat v. start og stofmængden som var i overskud, efter reaktion med ammoniak (den stofmængde man beregnede ovenfor). Da ammoniak og saltsyren reagerer i forholdet 1:1, kan du finde stofmængden af ammoniak i stoffet ved;

     n(NH3) = n(HCl)start - n(HCl)overskud = c(HCl) · V(HCl) - 0.00197 mol = 1.368 M · 0.005 L - 0.00197 mol = 0.00486 mol

Nu kan du beregne den molare masse af stoffet, idet du kender massen af stoffet og stofmængden af ammoniak i den givne prøve;

     M = m / n = 0.299 g / 0.00486 mol = 61.5 g/mol

:)


Skriv et svar til: Ammoniak analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.