Kemi

polære og upolære

21. marts 2017 af Amalie1234324 - Niveau: C-niveau

Hvordan ved man når noget er polært eller upolært


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2017 af Stjerneskud2016

Mine noter om upolær og polær binding (Jeg håber det hjælper) (Det er skrevet lidt random btw:)

Upolære bindinger er når den samme (grunstof som ikke er metaller) deler elektroner, men de gør det ligeligt. Alså der ikke er nogen negative eller positive i enden. Det står også i ordet upolær binding, alle elektroner ligger i en samlet elektronsky, ingen af atomer tiltrækker elektronerne, det er fordi de har den samme elektronnegativitet. Polær binding er når sværere grundstoffer (som ikke er metaller) har en lidt forskællig elektronnegativetet. Det betyder at den ene atom tiltrækker elektronerne lidt mere end den anden. ionbinding sker når en ikke metal atom og en matal atom tiltrækker hinanden når de har en meget stor foreskel på elektronnegativetet. Hvis forskellen er mindre end 0,5 har du en upolær binding - og er den mellem 0,5 og 2,0 har du en polær binding (hvis den er endnu større, har du en ionbinding, hvor det ene atom direkte snupper en elektron fra den anden fremfor at dele).


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2017 af AngelOneOne

Hej Stjerneskud2016,

Her min forklaring (fra en rapport) på polære og upolære bindinger (inklusiv noget generelt om kovalente bindinger som de også hedder):

En kovalent binding bliver dannet når en eller flere elektroner fra et atom danner par med en eller flere elektroner fra andre atomer og dermed danner overlappende elektronskaller i hvilke begge atomer deler elektronerne. I modsætning til ionbindingen, holder en kovalent binding bestemte atomer sammen. En kovalent binding kan være enkelt kovalent, dobbelt kovalent eller tripel kovalent, afhængig af hvor mange elektronpar der deles.

To dobbelt kovalente bindinger er resultatet når kuldioxid, som består af et kulstofatom og to oxygenatomer, bliver dannet. Fire par af elektroner deles med kulstofatomet, to fra hvert oxygenatom. En kombination af to elektroner giver en kombination med et lavere energiniveau end to elektroner hver for sig. Denne forskel i energiniveau repræsenterer den kraft der holder specifikke atomer sammen.

Når begge elektroner i en kovalent binding, kommer fra det samme atom, kaldes båndet koordineret kovalent binding. Selvom begge delte elektroner kommer fra det samme atom, er en koordineret kovalent binding en enkelt binding, med lignende egenskaber, som en kovalent binding. 

Kovalente bindinger kan være enten polære eller nonpolære. Når det delte elektronpar ikke er ligeligt delt, er den ene ende af bindingen positiv, mens den anden ende er negativ. Dette skaber en binding med to poler, kaldet en polær kovalent binding.

Molekyler der har polære kovalente bindinger, kaldes for dipolære eller polære molekyler. Vand er et eksempel på et polært molekyle. Når atomer af det samme grundstof deler en eller flere elektroner (som for eksempel H2 og N2), udøver hvert atom den samme tiltrækning til det eller de delte elektronpar. Når elektronparrene er delt ligeligt mellem de ens atomer, kaldes bindingen for nonpolær kovalent binding. Hvis alle bindingerne i et molekyle er af denne slags, kaldes molekylet for et nonpolært kovalent molekyle.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #3
21. marts 2017 af Amalie1234324

Tak for hjælpen. Jeres noter er meget brugbar

Fortsæt en god dag


Skriv et svar til: polære og upolære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.