Matematik

Bestem m

23. marts 2017 af Mali4569 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey Folkens!

ved ikke helt hvordan man finder m. I den vedhæftede fil ser du opgaven. FOR problemet er, hvad b er?  

Vedhæftet fil: BESTEM M.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2017 af SuneChr

a)
 (I)   1017594 = b4a
(II)   2080341 = b9a
Dividér (II) med (I) da går b væk og vi får a.
Indsæt dernæst a i en af ligningerne.
b)
Find x for   m(x) > 2500000          x skal være det mindste hele tal, for hvilke uligheden er sand.
Korrigér til slut x som et årstal.


Svar #2
23. marts 2017 af Mali4569 (Slettet)

forstår ikke a helt endnu? du siger at b er væk? men skal jo bruge b til formlen for potensen? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2017 af OliverHviid

Evt. anvend følgende formler til a og b:

a=log(y2)-log(y1)/log(x2)-log(x1)

b=y1/x1a


Svar #4
23. marts 2017 af Mali4569 (Slettet)

føler mig fovirret, som ikke er godt i matematik. Er der ikke en der kan forklar det fra bunden til slut, og eventuel løse denne, så jeg kan forstå det til en anden gang. det vil være en stor hjælp, at forklar hvad i gøre for hver enkel ting, da jeg er helt blank :-O 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. marts 2017 af OliverHviid

Vi anvender formlen for a som jeg skrev i #3 og indsætter vores punkter (x1,y1) (x2,y2):

a=log(2080341)-log(1017594)/log(9)-log(4)

a=0.881815

Vi finder b med den anden formel jeg skrev i #3 og indsætter vores punkt (x1,y1) og selvfølgelig vores fundne a-værdi:

b=1017594/40.881815

b=299688

Vi ved at en potensfunktion har forskriften y=bxa så nu indsætter vi vores a- og b-værdier (konstanterne):

y=299688*x0.881815

Til delspørgsmål b:

Da y er antallet af bredbåndsabonnementer så sætter vi y=2500000 og isolerer x i ligningen 2500000=299688*x0.881815

(da x jo er år efter januar 2000)

x=11,0852

Så året hvor bredbåndsabonnementer overstiger 2500000 må så være 2000+11,0852=2011


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. marts 2017 af SuneChr

x er det mindste hele tal, hvorom gælder, at m(x) > 2500000
x = 11 er for lidt, hvorfor x = 12 svarende til året 2012.


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. marts 2017 af OliverHviid

#6

Nåja, det er så rigtig nok.


Skriv et svar til: Bestem m

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.