Biologi

øjenfarve?

23. marts 2017 af Matematik10 - Niveau: C-niveau

3. Hvad er mest sandsynligt: At to forældre med brune øjne får et barn med blå øjne, eller at to forældre med blå øjne får et barn med brune øjne?

Er der en venlig sjæl, som kan forklare mig dette spørgsmål

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2017 af AngelOneOne

Hej Elpatron3,

Nedarvningen af øjenpigmenter og deres fordeling i iris er kompliceret, og det er kun lykkedes at kortlægge nogle få af de involverede gener hos mennesket. På kromosom 15 findes et gen for ensfarvet brune øjne samt et gen for en brun ring omkring iris, mens der på kromosom 19 findes et gen for grøn øjenfarve. Både den rent brune og den grønne øjenfarve nedarves dominant i forhold til blå øjenfarve, og den brune øjenfarve dækker over den grønne øjenfarve, når begge er til stede samtidig. Undersøgelser tyder på, at jo mørkere den brune farve er, jo kraftigere videreføres den til næste generation.

Den komplekse nedarvning af øjenfarve betyder, at man ikke med sikkerhed kan forudsige børns øjenfarve, selvom man kender begge forældres øjenfarve. Således kan to forældre med blå øjne undertiden få børn med brune eller brunlige øjne.

Umiddelbart betyder det, at det rent statistisk er mere sandsynligt at to forældre med blå øjne får et barn med brune øjne, end det er sandsynligt at forældre med brune øjne får et barn med blå øjne, da genet for brune øjne er dominant i forhold til blå øjne. Men som jeg har skrevet ovenfor, er det ikke mulight med sikkerhed at forudsige det.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
23. marts 2017 af Matematik10

Tusind tak for hjælpen Angel :)


Skriv et svar til: øjenfarve?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.