Kemi

Mængdeberegning

26. marts 2017 af Emilie1999M (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til følgende opgave:

Et sygehus bruger stoffet Gado A til undersøgelse af deres patienter.

- 1 ml Gado A indeholder 1,397 mg svarende til 0,0025 mmol/mL.

Gado A er i midlertid ikke til at skaffe og sygehuset er derfor nødt til at bruge stoffet Gado B.

- 1 ml Gado B indeholder 279,32 mg svarende til 0,5 mmol/mL. 

Gado B skal derfor fortyndes i saltvand og sygehuset foreslår  en fortynding på 5 mL Gado B i 1L saltvand. Hvor mange mmol og mg er det pr. mL? Sygehuset bruger 15 mL. 

Hvordan skal jeg gribe opgaven an? Føler ikke jeg har et overblik over den. 

Mvh 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2017 af AngelOneOne

Hej Emilie1999M,

Først skal du beregne hvor mange gange du fortynder koncentrationen af stamopløsningen (Gado B):

c=\tfrac{0,5 mmol/mL\cdot 5 mL}{1000mL}=0,0025 mmol/mL

Så skal du bestemme fortyndingsfaktoren (vi kalder den FF):

FF=\tfrac{1000mL}{5mL}=200

Nu kan du finde koncentrationen af Gabo B i 1 mL, ved at dividere stamopløsningen af Gabo B, men fortyndingsfaktoren:

c=\frac{279,32 mg}{200}=1,3966 mg\approx 1,397mg

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.