Matematik

differentiation - forvirret

30. marts 2017 af Mm98 - Niveau: A-niveau

Funktionen f har forskriften 

f(x)=\sqrt(5x+3)

Bestem f'(x)
 

jeg ved at det giver

f'(x)=\frac{5}{2\sqrt{5x+3}}

men symbolab forvirre mig totalt meget. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2017 af peter lind

Brug reglen om differetation af sammesat funktion. Indre funktion 5x+3 ydre funktion kvadratrod


Svar #2
30. marts 2017 af Mm98

f'(g(x))g'(x)

når man differentiere 5x+3, får vi 5 

når man differentiere \sqrt x, får vi \frac{1}{2 \sqrt x}

så 5 indsættes i stedet for 1 

og den indre funktionen indsættes i stedet for x ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2017 af peter lind

Jeg kan ikke se hvad du mener med 5 sættes i stedet for 1 og den indre funktion sættes i stedet for x. Det er i hvert fald forkert udtrykt


Svar #4
30. marts 2017 af Mm98

jamen så forstår jeg det ikke.. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2017 af StoreNord

\\f(x)=\sqrt(5x+3)=(5x+3)^{0,5} \\f'(x)=0,5(5x+3)^{-0,5}*5(Den ydre differentieret af den indre gange den indre differentieret)


Svar #6
31. marts 2017 af Mm98

#5 Så det som jeg har skrevet foroven er altså forkert?? :)

Altså hvis vi blot kigger på resultatet og ikke den ringe forklaring


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. marts 2017 af AskTheAfghan

#2     Din intuition ser fint ud, men du kan ikke bruge det som svaret. Det kan du gøre på følgende måde. Sæt h(x) = √x og g(x) = 5x + 3. Da har du f(x) = h(g(x)). Kan du se hvorfor? Nu er f '(x) = h'(g(x)) g '(x). Her er h '(x) = 1/(2√x), h '(g(x)) = 1/(2√g(x)) = 1/(2√(5x + 3)) og g '(x) = 5. Derfor er f '(x) = 5/(2√(5x + 3)). 


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. marts 2017 af mathon

som med anden notationsform
bliver:

            \frac{\mathrm{d} f}{\mathrm{d} x}=\frac{\mathrm{d} f}{\mathrm{d} y}\cdot \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}

som med
                    \frac{\mathrm{d} f}{\mathrm{d} y}=\frac{1}{2\sqrt{y}}
                    y=5x+3       \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=5

giver:
            \frac{\mathrm{d} f}{\mathrm{d} x}=\frac{\mathrm{d} f}{\mathrm{d} y}\cdot \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=\frac{1}{2 \sqrt{5x+3}}\cdot 5=\frac{5}{2 \sqrt{5x+3}}


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. marts 2017 af StoreNord

#6    Hvad der er det samme, kan du nemmest se ved at indsætte den samme værdi af x i de tilsyneladende forskellige udtryk. En anden måde er at tegne funktionerne med f. eks Geogebra, som er ganske gratis.

-- Nu har jeg gjort det for dig denne gang. Jeg vedhæfter et billede af funktionen og dens afledede funktion skrevet på forskellige måder;  din og min             :)

(Den røde er tegnet bred, og den gråhvide er tegnet tyndt)


Skriv et svar til: differentiation - forvirret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.