Fysik

Magnetisk dipolmoment.

25. april 2017 af Eliasz - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Er der nogen, der kan hjælpe med disse opgaver. Hint og vejledning vil være meget brugbare. 

Opgaven;

I Niels Bohrs model fra 1913 for hydrogenatomet bevæger den enlige elektron sig i en cirkulær bane med radius a0 = 5,29?10-11 m med en fart v = 2,19x106 m/s. Elektronens ladning er -e, hvor e = 1,60x10-19 C. 

a)  Hvad er størrelsen af det magnetiske dipolmoment udtrykt ved a0, v og e?

b)  Udregn værdien af det magnetiske dipolmoment

c)  Hvis elektronen bevæger sig i en vandret cirkel, mod uret set fra oven, i hvilken retning

peger så den magnetiske moment-vektor μ?

d)  Hydrogenatomet, hvis elektron stadig bevæger sig i en vandret cirkel, anbringes nu i et

magnetfelt B = 0,1 T. Feltets retning er lodret opad. Hvor stort et kraftmoment (torque) τ udøver feltet på den magnetiske dipol? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2017 af peter lind

μ = I*A = (e/T)*π*a02 hvor T er omløbstiden


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. april 2017 af Eksperimentalfysikeren

d) kan du løse udelukkende ved at se på retningerne. Elektronbanen er vandret og feltet lodret...


Skriv et svar til: Magnetisk dipolmoment.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.