Bioteknologi

Mængdeberegning

25. april 2017 af anonym005 - Niveau: C-niveau

Dem med fed er allerede lavet - igen jeg har aldrig været så presset og fået nogle opgaver som jeg virkelig ikke forstår inden for biotek. Hvis nogle bare kunne hjælpe med bare nogle af dem ville det være en stor, STOR hjælp, virkelig stor!!

Afleveringsopgave om mængdeberegninger Sprit (ethanol) har sumformlen C2H6O og densiteten 0,789 g/mL. Ethanol bruges som bekendt f.eks. når man skal lave små grå. Hvis man er smart laver man sine små grå direkte ud fra finsprit, hvor koncentrationen af ethanol er 96% (volumen). Alkoholkoncentrationen i små grå er 32% (volumen).

1. Beregn den molære masse af ethanol.

2. Beregn hvor mange mol ethanol der er i 1 L finsprit.

3. Hvor mange mL finsprit og hvor mange mL vand skal man bruge for at lave 1L små grå.

4. Beregn den aktelle stofmængdekoncentration af ethanol i de små grå.

5. Opskriv et kemisk reaktionsskema med tilstandsformer for fortyndingen af finspritten.

Når man skal lave små grå bruger man tyrkisk peber bolsjer. Der skal bruges 270 g bolsjer til 1L små grå. De vigtigste ingredienser i bolsjerne er glucose (C6H12O6) (50% vægt) og salmiak (NH4Cl) (6% vægt). Glucose er en kovalent forbindelse mens salmiak er en ionforbindelse der består af ionerne NH4+ (ammonium) og Cl¯ (clorid).

6. Opskriv et afstemt reaktionsskema med tilstandformer for opløsningen af hver af de to ingredienser i blandingen.

7. Beregn de aktuelle koncentrationer af de to ioner og af glukose i de små grå.

Der er 5 personer om at dele 1L små grå. De drikker hurtigt 1/5 hver. Den mindste pige vejer 50 kg og består af 60% vand, mens den største dreng vejer 90 kg og består af 70% vand. Alkoholen fra de små grå opløses i den vandige del af kroppen.

8. Beregn hvor stor en alkoholpromille henholdsvis pigen og drengen får. Alkohol nedbrydes i leveren af enzymet alkoholdehydrogenase til ethanal. Reaktionen enzymet katalyserer er: CH3CH2OH d CH3CHO + H2

9. Forklar enzymets navn

10.Hvilke tilstandsformer vil man umiddelbart sætte på reaktionsligningen og hvorfor er det nok forkert? Ethanal giver en forfærdelig hovedpine da det er et giftstof og bliver derfor heldigvis (med tiden!) omdannet til eddikesyre (CH3COOH) ved at reagere med ilt.

11.Foreslå en afstemt kemisk reaktion der viser denne omdannelse.

Endelig kan både glucosen og ethanolen i de små grå jo bruges til at give energi. Begge dele omdannes via den almindelige metabolisme til kuldioxid og vand ved optagelse af ilt. Brændværdien af glucose er 17 kJ/g og af etanol er 29,7 kJ/g.

12.Opskriv afstemte reaktionsligninger for forbrændingen af hhv. glucose og ethanol.

13.Beregn den samlede energi der er i 1 L små grå.

14.Beregn den udledte mængde CO2 når de små grå er helt forbrændt.


Svar #1
26. april 2017 af anonym005

BEHØVER ALLIGEVEL IKKE SVARE!!!


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.