Fysik

krafter - sidste opgavesæt for året. - hjæælp

26. april 2017 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Hej allesammen, jeg har stærkt brug for jeres hjælp til denne opgave, jeg håber at der er nogle der kan hjælpe. På forhånd tak. 

En kugleformet hornmine fra anden verdenskrig har en radius på 30 cm og en masse på 95 kg. Minen er lænket til havbunden med en jernkæde. 

a) Hvor stor er opdriften på minen.

b) Hvor stor kraft trækker den i kæden med?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2017 af Eksperimentalfysikeren

Find kuglens rumfang. Find så massen af det fortrængte vand. Find herudfra opdriften.


Svar #2
26. april 2017 af Mm98

Jeg finder kuglens radius ved at sige 

V = 4/3 * pi *r^3 

V= 4/3 * pi * 30^3 

V = 113097,34 

Hvordan finder jeg massen af det fortrængte vand?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2017 af Eksperimentalfysikeren

Det er rumfanget gange massefylden. Da der ikke står noget om massefylden, kan du benytte 1kg pr litter.


Svar #4
27. april 2017 af Mm98

Okay, så 

113097,34 * 95 kg 

dvs. at opdriften på minen er:

10744246,87 kN

Dette er vel forkert .. :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2017 af SuneChr

Tyngden  =       95 kg·9,82 m/sek2
Opdriften = 4/3π·33 kg·9,82 m/sek2
Beregn nu kædetrækket.


Svar #6
27. april 2017 af Mm98

så opdriften er altså 1110,62 kN ?

Jeg har virkelig brug for en god forklaring fordi jeg forstår ikke det jeg laver 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2017 af SuneChr

Archimedes' Lov. Opdriften er tyngden af den fortrængte vandmængde.
Da opdriften > tyngden, vil kuglen søge opad til overfladen med en kraft, der er lig med forskellen mellem
tyngden og den fortrængte væskemængde. Denne kraft overføres til kæden, som fastholder kuglen.
Ved at sætte radius til 3 dm opnås et bekvemt rumfang i dm3. Massen af 1 dm3 vand er 1 kg.
Benyt enheden 1 N = 1kg·m/sek2


Svar #8
27. april 2017 af Mm98

Nåår, det giver mere mening!! tusind tak for forklaringen! 

så er det vel sådan det skal stilles op ikke?

 (4π/3)·(3dm)3 · (1000 kg/m3) · (9,81 N/kg) = 1.109,48 N

Jeg forstår godt det som du har skrevet her, men jeg vidste bare ikke hvordan det skulle sættes ind. 

Tyngden  =       95 kg·9,82 m/sek2
Opdriften = 4/3π·33 kg·9,82 m/sek2

Derudover findes kædetrækket vel bare ved at sige 

1.109,48 N - (95 kg)•(9,81 N/kg) = 177,53 N

Er dette korrekt?


Svar #9
27. april 2017 af Mm98

? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2017 af SuneChr

Ja, kædetrækket er opdrift minus tyngde.
Dit resultat på 177,53 N er korrekt.
Jeg får nu 177,71...
men lad det nu være.
Tyngdens acceleration har benævnelsen m/sek2 , som er det samme som N/kg , som du skriver.
Når du har skrevet det op sådan:
(4π/3)·(3 dm)3 · (1000 kg/m3) · (9,81 N/kg) = 1.109,48 N
er det rigtigst også at have radius i meter:
(4π/3)·(0,3 m)3 · (1000 kg/m3) · (9,81 N/kg) = 1.109,48 N
Derved forsvinder m3 og kg så N kommer til at stå alene til sidst.


Svar #11
28. april 2017 af Mm98

Okay mange tak, men er du sikker på at enheden er korrekt? der står nemlig i bogen at resultatet skal blive 1,11 kN

Men i dette tilfælde bliver det 1,11 N, er det ligemeget?


Skriv et svar til: krafter - sidste opgavesæt for året. - hjæælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.