Fysik

gammaaktivitet - henfaldsskema - henfaldskonstant osv.

26. april 2017 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har svært ved denne opgave, og jeg ville derfor være dybt taknemmelig, hvis i gad at hjælpe mig. Jeg skriver evt. også mine bud. :) På forhånd tak. 

En prøve af uranholdigt mineral har gammaaktiviteten 412 Bq fra uran-238.

U-238 henfalder ved en alfaproces med halveringstiden 4,47*10^9 år.

a) skriv henfaldsskemaet.

b. beregn henfaldskonstanten.

N(t) = A0*e^-kt ,  kunne jeg måske bruge denne fomel, 

Men jeg skal vel først kunne finde henfaldskonstanten for at kunne beregne b.

c. hvor mange U-238 er der i prøven?

Dette forstår jeg ikke rigtigt. Måske ville jeg bruge formlen A = k*N, jeg er ikke helt sikker.

d. Hvor mange gram U-238 er der i prøven?

Kan man ikke bare slå massen op på wikipedia?

e. Hvad var prøvens aktivitet ved Jordens skabelse for ca. 4,5*10^9 år siden?

 Ao = A·ek·t   - denne forstår jeg heller ikke. Jeg håber at der er nogle der har mulighed for at hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2017 af peter lind

b) T½ = ln(2)/k

c)  Dit eget forslag er det rigtige

d) N*massen af et et U238 atom

e) Aktiviteten halveres på 4,5*109 år


Svar #2
26. april 2017 af Mm98

a) Men hvordan finder jeg henfaldsskemaet?

c)  Okay, men denne kan jeg vel først regne ud, når jeg har skrevet henfaldsskemaet, ikke? og N er jo antal kerner til tiden t, kan man finde den i databogen, eller skal den også findes vha. nogle beregninger?

e) hvordan halveres den. forstår ikke rigtig.. :/


Svar #3
27. april 2017 af Mm98

? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2017 af mathon

a)
                                  \small _{\, \, 92}^{238}\textrm{U}\; \rightarrow \; _{\, \, 90}^{234}\textrm{Th}\; +\; _{2}^{4}\textrm{He}


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2017 af mathon

b)
                                 \small \small k=\frac{\ln(2)}{4{,}47\cdot 10^9\; aar}=1{,}54\cdot 10^{-10}\; aar^{-1}=4{,}91\cdot 10^{-18}\; s^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2017 af mathon

e)
                 \small A_{nu}=k\cdot N_{nu}

                 \small \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! A_{skabelse}=k\cdot N_{skabelse}=k\cdot 2\cdot N_{nu}=2\cdot (k\cdot N_{nu})=2\cdot A_{nu}=2\cdot \left ( 412\; Bq \right )=824\; Bq


Svar #7
27. april 2017 af Mm98

Tusind tak mathon, vil du også ikke være sød at hjælpe mig med opgave c, jeg er helt forvirret nu :)..


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2017 af mathon

c)
             \small A=k\cdot N

             \small N=\frac{1}{k}\cdot A

             \small N=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. april 2017 af mathon

c)
            A = k · N

            N = (1/k) · A

            N = ((1,41059·1017 s)/ln(2)) · (412 s-1)


Svar #10
28. april 2017 af Mm98

Mange tak!!


Skriv et svar til: gammaaktivitet - henfaldsskema - henfaldskonstant osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.