Kemi

Aldehyd til Carboxylsyre

29. april 2017 af randomdude11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

"Carboxylsyrer afledes af carbonhydrider ved fjernelse af tre hydrogenatomer fra amme carbonatom(altså fra en methylgruppe), og erstatningen af med =O og -OH" 

Som jeg har forstået det kan en caboxylsyre dannes når man oxidere en aldehyd, som endestillet har C dobbelt bundet til O og et H  bundet til sig:R-CHO. Jeg forstår derfor ikke overstående udsagn. Er der en der kan kaste noget lys på hvor methyl gruppen/ de tre hydrogenatomer kommer fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2017 af mathon

Oxidationen foregår i to trin:
                                                  carbonhydrid → aldehyd → caboxylsyre.

"Carboxylsyrer afledes af carbonhydrider ved fjernelse af tre hydrogenatomer fra amme carbonatom(altså fra en methylgruppe), og erstatningen af med =O og -O"
tager udgangspunkt i carbonhydridet

medens
"…en caboxylsyre dannes når man oxiderer et aldehyd, hvor et endestillet C-atom er dobbeltbundet til O og er enkeltbundet til et H: R-CHO."
tager udgangspunkt i aldehydet.
Hvis du sammenligner caboxylsyre med aldehyd, når du naturligvis ikke til samme ændringsreultat som hvis du sammenligner caboxylsyre med carbonhydrid.

                           H                                     O
                            |                                      ||
                         - C - H           \rightarrow             - C - OH                     som formelt kan betragtes som erstatning
                            |                                                                     af 3 H med et dobbeltbundet O og en
                           H                                                                     OH-gruppe.

                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2017 af mathon

                            O                                    O
                            ||                                      ||
                         - C - H           \rightarrow             - C - OH                     som formelt kan betragtes som erstatning
                                                                                                  af 1 H med en OH-gruppe.
                                                                


Svar #3
30. april 2017 af randomdude11 (Slettet)

#1

Oxidationen foregår i to trin:
                                                  carbonhydrid → aldehyd → caboxylsyre.

"Carboxylsyrer afledes af carbonhydrider ved fjernelse af tre hydrogenatomer fra amme carbonatom(altså fra en methylgruppe), og erstatningen af med =O og -O"
tager udgangspunkt i carbonhydridet

medens
"…en caboxylsyre dannes når man oxiderer et aldehyd, hvor et endestillet C-atom er dobbeltbundet til O og er enkeltbundet til et H: R-CHO."
tager udgangspunkt i aldehydet.
Hvis du sammenligner caboxylsyre med aldehyd, når du naturligvis ikke til samme ændringsreultat som hvis du sammenligner caboxylsyre med carbonhydrid.

                           H                                     O
                            |                                      ||
                         - C - H           \rightarrow             - C - OH                     som formelt kan betragtes som erstatning
                            |                                                                     af 3 H med et dobbeltbundet O og en
                           H                                                                     OH-gruppe.

                     

Hej tak for svar!  Jeg kan godt se logikken i at man skal se på de tre trin og ikke ét af dem og det ændre antal H der bliver erstattet.  Men jeg har fortået det som at:  
det er primære alkoholer som aldehyder 'kommer' af, og på et primær alkohol vil det endestillet C atom jo ikke have t h atomer som i en methylgruppe, da det har en hydroxyl gruppe (-OH) og dermed kun  2 hydrogen atomer

 R-CH2OH -> R-CHO -> R-COOH   
.  kan carbonhydrider også oxideres til aldehyder og ikke kun primære alkoholer? Eller hvad har jeg misset 
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2017 af mathon

Du synes at have misset forskellen på et carbonhydrid CnH2n+2 og en primær alkohol R-CH2OH.


Skriv et svar til: Aldehyd til Carboxylsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.