Kemi

Bestemme kalkindhold

30. april 2017 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg har en lerprøve på 5 gr. som hvori der er opløst 100 ml saltsyre 1 mol/L. Jeg anvender 25 mL af blandinden til 1. første forsøg, hvor jeg herefter tilbage titrerer med NaOH  1 mol/L , indtil PH-indikatoren fortæller mig at saltsyren er neutraliseret. Ved første forsøg er det fundet at der skulle anvendes 21.1 ml NaOH.

Hvordan bestemmer jeg så lige hvor meget kalk CaCO3 prøven indeholder i % ?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2017 af mathon

Bestem antal tilbagetitrerede mol HCl.

Beregn derefter antal mol HCl, der har reageret med CaCO3.

Bemærk reaktionsforholdet:
                                                  HCl : CaCO3 = 2 : 1 = 1 : 1/2

n(CaCO3) = 1/2·n(HCl)

omregn n(CaCO3) til gram.

Beregn masseprocenten.


Skriv et svar til: Bestemme kalkindhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.