Studievalg og videregående studie

I tvivl om valg af studie

03. maj 2017 af EnStuderende

Her nogle få måneder før tilmeldingsfristen er jeg pludselig blevet meget nervøs for at vælge molekylær medicin studiet, som jeg egentlig ellers så småt var ved at have affundet mig med.

Jeg vil egentlig rigtig gerne forske, men er naturligvis lidt bekymret for, om der er andre alternativer. Jeg skrev for et par dage siden med en forsker, som skrev at der var vildt hård konkurrence om pladserne, og at de nærmest kun ansætte folk, som havde arbejdet i udlandet i en periode også. Derudover lader det til, at lægerne snupper 50% af pladserne. Og hvis man endelig får en forskerstilling, så varer den jo kun 1-3 år, og så skal man vel igennem samme ting igen? Usikkerhed og arbejdsløshed, indtil man er heldig at få en stilling? Og hvad nu, hvis man siger ja til en stilling, og det så viser sig at være et forfærdeligt job - er man så bundet af en kontrakt til at være der i f.eks. 3 år? Det lyder ganske forfærdeligt.

Af hvad jeg kan læse på nettet, så er det at blive forsker lidt ligesom at ville være sportsatlet: ikke umuligt, men utroligt svært. Hvilket naturligvis bekymrer mig en del..

Jeg har tænkt hårdt over, om jeg alligevel skulle vælge medicinstudiet, men selvom jeg synes kirurgdelen, dissektion osv. faktisk er utroligt interessant, så kan jeg simpelthen bare slet ikke se mig selv som praktiserende læge, og patientkommunikation og direkte kontakt til syge mennesker er bare slet ikke mig. Her er jeg meget mere interesseret i at "redde verden" bag kulisserne.

På AU's hjemmeside står der, at man bliver "kvalificeret til mange forskellige jobs inden for universitetet, hospitalssektor samt i bioteknologi- eller medicinalindustrien", men der er absolut ingen eksempler på, hvad disse typer jobs kunne være, og det er nærmest umuligt at få fat i nogen, der ved, hvad studenterne rent faktisk laver efter endt studie. Er det svært at få fat i sådanne jobs? Jeg synes umiddelbart ikke, at man kan finde jobopslag om det på nettet i hvert fald.

Når det så er sagt, så kunne jeg formentlig godt tænke mig at studere Neuroscience & Neuroimaging (i Kina) eller Biomedicinsk teknik i stedet for som kandidat, men her står jeg i samme dilemma.

Jeg er simpelthen bange for, hvordan aspekterne på jobmarkedet ser ud bagefter. Og selvom man så elsker at læse ubekymret på studiet, så har mit sabbatårsjob bare fået mig til at indse, hvor meget man også lige skal have jobmulighederne bagefter i tankerne. Hvis jeg pludselig ikke vil forske, hvad kan jeg så?

Nogen der har nogle gode råd, eller som kender nogle studenter, der har læst på nogen af de nævnte uddannelser?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2017 af dannysannem

Jeg har muligvis et godt råd, som naturligvis er totalt farvet af mit eget arbejde.

Overvej at tage ½ år på Rønde Højskole og følg linjefaget Sygepleje & Medicin (alternativt linjefaget Science &Technology og fordyb dig i molekylær medicin).

Vi har næsten altid elever, der går med overvejelser, om de skal vælge medicin eller molekylær medicin. Med min erfaring tror jeg på, at det ville gavne din beslutning og gøre dig mere sikker på, at du træffer et godt valg, når du søger ind. Det kræver selvfølgelig at du venter med at søge ind. Men jeg har endnu ikke mødt en højskoleelev på Sygepleje og Medicin, der har fortrudt det.

Vi holder Åbent Hus på lørdag d. 6 maj kl. 11-15, hvor du kan kigge forbi og få meget mere at vide.

/Danny


Svar #2
03. maj 2017 af EnStuderende

Tak for tilbuddet, men det er jo mere jobmulighederne bagefter, jeg er nervøs for, ikke om studiet rent faktisk er noget for mig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2017 af OnceUponATime

Du står i præcis samme situation som min veninde gjorde engang.

Hun ville være forsker. Hendes mor er i forvejen forsker, og sagde til hende, at hun skulle søge medicin frem for en uddannelse der gjorde at hun endte som forsker.

Som læge kan du gå to retninger. Du kan arbejde direkte med patienter, du kan arbejde i afdelinger, hvor du ikke møder så mange patienter, f.eks. mikrobiologisk afdeling. Eller du kan gå forskerretningen. Jeg husker ikke procenttallet, men jeg mener det var noget med, at omkring 30% af medicinstuderende endte som lektorer på universitetet eller forskere.

Veninden valgte at følge sit mors råd, og påbegyndte medicinuddannelsen. Under sin uddannelse endte hun dog totalt med at ændre mening. Nu havde hun ikke længere lyst til at sidde bag et mikroskop eller i et aflukket laboratorie - nu ville hun rejse rundt i verden, og arbejde med meget kritiske sager. Så hun valgte alligevel ikke at gå forskerretningen, selcom hun godt kan som læge.

Som molekylær mediciner kan du dog KUN gå forskerretningen, og som du siger er der så meget konkurrence, at en del oplever et par år uden arbejde.

Hvis du gerne vil vælge en uddannelse der ligner Molekylær medicin, men med næsten 100% ansættelse, så er der farmaci. De arbejder i medicinalindustrien, hvor medicin bliver lavet og nye medicin udviklet. Mange bliver ansat hos NovoNordisk, som er et super populært medicinalindustri i Danmark og udlandet. De står for blandt andet udvikling og optimering af insulin - som er diabetesmedicin.

Jeg vil anbefale dig ikke at tage Molekylær og Medicin vejen. Jeg har hørt alt for meget om, hvor besværligt det er at få arbejde. Så hellere tage Farmaci uddannelsen eller medicin.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2017 af dannysannem

Vi kan kun spå om fremtidens jobmuligheder. Om 5-6 år, når du er færdig med uddannelsen, ser verden helt anderledes ud end den gør i dag. Og du(EnStuderende) er også en anden, end du er i dag - altså forstået på den måde, at du har forandret dig på en masse områder :-).

Der kommer til at ske så meget, som vi ikke selv er herre over. Og efter de 5-6 år så har du stadig(forhåbentligt) et langt liv foran dig, hvor endnu større forandringer vil finde sted.

For at komme til min pointe, så tror jeg mit budskab er, at set i lyset af at vi ikke kender fremtiden, så vil je passe på at lade mig styre af nuværende forventninger om job. Din interesse skal styre dit valg. Undervejs i uddannelsen kan det jo så væsentligt at være opmærksom på både at lade interessen styre samtidig med at du har øje for tendenserne i det omgivende samfund, og være villig til at specialisere dig i retninger, der er behov for.


Svar #5
04. maj 2017 af EnStuderende

Jeg er bare næsten 100% på, at jeg ikke vil skifte mening mht. interessere for patientkontakt. Der er absolut 0 interessere for det hos mig, så tror jeg faktisk hellere, at jeg vil være dyrlæge eller politibetjent - som jeg heller ikke har lyst til. Jeg er udelukkende interesseret i at forske, hvilket selvfølgelig er super irriterende... Jeg ved godt, at man ikke kan forudsige fremtidens jobmarked, men det er alligevel resten af mit liv, vi snakker om. Jeg er nervøs for, at jeg hver 1-3 år skal søge ny forskerstilling, hvis jeg overhovedet er heldig at nå så langt.. Det samme gælder vel for lektorstillinger.
Jeg synes bare det hele virker utroligt usikkert, og er så nervøs for at ende med en uddannelse, som jeg egentlig ikke kan gøre noget med..
Farmaci er kun muligt på Fyn og Sjælland, og jeg har meget lidt lyst til at forlade Aarhus de næste 3 år. Hvem har du hørt fra, at det er besværligt at få job bagefter, og fra hvor mange? Jeg skal bruge noget konkret, ellers er det jo bare rygter.

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2017 af dannysannem

Hvem har du hørt fra, at det er besværligt at få job bagefter, og fra hvor mange? Jeg skal bruge noget konkret, ellers er det jo bare rygter.

Det er et rigtig godt spørgsmål. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2017 af klotte (Slettet)

har du checket medicinsk teknologi på DTU..... her opfindeer man tekniske løsninger på medicinske problemer.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2017 af guzbak

Jeg kender 4 som har læst molekylær biomedicin: 3 af dem skiftede til medicin, og den 4, som færdiggjorde uddannelsen, stod arbejdsløs og arbejdede først administrativt og derefter søgte hun phd stillinger uden held.

Konkurrencen ér hård, og jeg ville nok vælge medicin (hvilket jeg måske også er lidt farvet af, da jeg faktisk læser medicin). Dette, fordi man simpelthen har flere veje at gå.

Jeg håber du finder ud af det, og ellers så tag et smut forbi åbent hus på hhv. SUND og SCIENCE :-)

Pøj pøj

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: I tvivl om valg af studie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.