Samfundsfag

Recep Tayyip Erdoğan magt!

03. maj 2017 af Regndyr - Niveau: C-niveau

Hej. 
Jeg står med en opgave som handler om, hvilke fordele og ulemper der er ved, at Erdogan har fået mere magt i Tyrkiet. Er helt væk, så håber i vil hjælpe! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2017 af Justitia

Det kommer da an på , hvis perspektiv vi ser det fra.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. maj 2017 af Madsiso

Jeg er selv Tyrker og hvis du ser det fra mit perspekiv, så er disse fordelene og ulemperne ved det:)

1. Præsident frem til 2029

Hvis tyrkerne stemmer ja, kan Erdogan blive siddende som landets præsident indtil 2029 – altså 12 år endnu. Den 63-årige tyrker har siden 2014 været præsident i Tyrkiet og var forinden landets premierminister i 11 år.

Den nye forfatning vil give ham mulighed for at blive genvalgt to gange.

- Tyrkiet er splittet op i to. Stort set halvdelen ville sige, at den nye forfatning er et problem. Kritikere frygter, at præsidenten vil få alt for meget magt 

- Erdogans tilhængere derimod ser den nye forfatning som en mulighed for at få stabilitet i det uroprægede land. Man vil få en fast leder, som kan stå for solid og holdbar magt.

Tyrkiet har det sidste år været plaget af dødelige bombeangreb og krigen mod terrororganisationen Islamisk Stat, som tyrkisk militær holder skak ved grænselandet i det nordlige Syrien. Sidste sommer var Tyrkiet udsat for et mislykket militærkup, og landet har siden været i undtagelsestilstand.

2. Væk med premierministeren

Erdogan vil ændre det parlamentariske system til et præsidentielt, så man ikke længere har en premierminister som formand for parlamentet. Og så skal præsidenten ikke blot være en apolitisk kransekagefigur, men sidde med magten.

- Ifølge den nuværende forfatning må Erdogan ikke være politisk, men det er han alligevel. 

3. Vil kunne hyre, fyre og opløse parlamentet

Den nye forfatningsændring vil give præsidenten mulighed for at opløse landets parlament, hvis der opstår politisk krise, som man så ved militærkuppet i sommer. Erdogan vil have mulighed for at fjerne de folk, som han ikke stoler på, lyder det fra Tyrkiet-kenderen.

- Han vil være sikker på, at han kan stoppe det, hvis nogen prøver at infiltrere magten

4. Vil udstede dekreter

Ligesom den amerikanske præsident, Donald Trump, har mulighed for at udstede de såkaldte dekreter, der fungerer som lovændringer eller påbud, ønsker Erdogan samme ret.

- Loven og lovændringerne skal være mere effektive. Erdogan henviser til USA, hvor der er ikke for mange magtinstanser. 

Magten i Tyrkiet er delt i en lovgivende, en dømmende og en udøvende magt, men det er ineffektivt, mener Erdogan. Han vil også have mulighed for selv at hyre ministre og topembedsfolk, så kan han fjerne folk, hvis de går imod ham

5. Vil kunne indføre undtagelsestilstand og opløse parlamentet

Når et land sættes i undtagelsestilstand, bliver de normale love og borgernes rettigheder sat ud af kraft.

Lige nu kan Tyrkiet kun sættes i undtagelsestilstand af et flertal i parlamentet, men Erdogan ønsker at kunne gøre det ene og alene i form af sin titel som præsident.

Håber det kan hjælpe dig lidt og held og lykke med det!:)


Skriv et svar til: Recep Tayyip Erdoğan magt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.