Kemi

Forsæbning

10. maj 2017 af Bette02 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en der kan foreklare mig, hvorfor man helt præcist titrerer 2 gange når man forsæber et fedtstof?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2017 af AngelOneOne

Hejsa,

Et fedtstof, er en triglycerid, der vil reagere med en stærk base og derved resultere i en forsæbning af fedtstoffet. Basen man normalt bruger er KOH (kaliumhydroxid) eller NaOH (natriumhydroxid), og denne er nomalt opløst i ethanol for at den er blandbar med den hydrofobe triglycerid. Grunden til navnet på reaktionen, en forsæbning, er at ROO- gruppen er en sæbe. Den sætter sig simpelthen fast på fedt og ioniserer fedtmolekylerne så de er opløselige i vand (hvilket de ikke var før). Forsæbningstallet er defineret ved hvor mange mg KOH/NaOH man skal bruge for at kunne forsæbe 1 gram af fedtstoffet. Når forsøget gennemføres tilsættes et overskud af KOH/NaOH så man senere ved en titrering med f.eks. HCl kan finde resten af denne og derved udregne hvor meget der er brugt.

Men, for at kunne finde forskellen skal der også laves en titrering uden fedtstof (men samme mængde KOH/NaOH) i som vi så titrerer på samme måde for at finde et ”startpunkt” for mængden af KOH/NaOH. Forskellen på den mængde af syre der bruges til titreringen uden fedtstof og den mængde syre der bruges til titreringen med fedstof må altså være et udtryk for mængden af KOH/NaOH der er blevet forbrugt under forsæbningen, Dermed kan forsæbningstallet beregnes.

Håber det hjalp.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Forsæbning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.