Fysik

Gitterligningen og interferens

16. maj 2017 af Jensen193 - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen.

Hvorledes kan man beskrive interferens på baggrund af gitterligningen, hvis dette overhoved er muligt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2017 af mathon

To bølger med samme amplitude og frekvens vil på steder med en afstandsforskel på et lige antal bølgelængder udvise konstruktiv interferens, hvilket benyttes i gitterforsøget:

                                   \small \underset{af\!standsf\!o rskel}{d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )}=\underset{helt\; antal\; b\o lgel\ae ngder}{n\cdot \lambda }


Svar #2
29. maj 2017 af Jensen193

#1

To bølger med samme amplitude og frekvens vil på steder med en afstandsforskel på et lige antal bølgelængder udvise konstruktiv interferens, hvilket benyttes i gitterforsøget:

                                   \small \underset{af\!standsf\!o rskel}{d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )}=\underset{helt\; antal\; b\o lgel\ae ngder}{n\cdot \lambda }

Tusind tak for svaret.

Har du eventuelt et regneeksempel, som kan understøtte denne påstand? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2017 af mathon

n · λ = d · sin(φn)

Afhængig af om man kender bølgelængden λ, gitterkonstanten d, en afbøjningsvinkel φn og den tilhørende orden n, kan man omskrive gitterligningen efter behov.

Find bølgelængden med gitterligningen

Hvis man skal finde bølgelængden λ for bølgen, skal man kende en afbøjningsvinkel φn, gitterkonstanten d og ordenen n for afbøjningsvinklen:

λ = d · sin(φn) / n

Find afbøjningsvinkel med gitterligningen

Hvis man skal finde afbøjningsvinkel φn for bølgen, skal man kende bølgelængden λ, gitterkonstanten d og ordenen n for afbøjningsvinklen:

sin(φn)  = n · λ / d     ⇔     φn = sin-1(n · λ / d)

Find gitterkonstanten med gitterligningen

Hvis man skal finde gitterkonstanten d for bølgen, skal man kende bølgelængden λ, afbøjningsvinkel φn og ordenen n for afbøjningsvinklen:

d =n · λ / sin(φn)


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2017 af mathon

Opgave 1

En laser udsender lys med en bestemt bølgelængde. Laserlyset sendes imod et optisk gitter med gitterkonstanten 2500 nm. Efter passage af gitteret afbøjes lyset i en retning, der danner en vinkel på 15,2 grader fra den oprindelige retning.
Bestem laserlysets bølgelængde.

Opgave 2. Vi sender lys med bølgelængden 590 nm gennem et optisk gitter. Afbøjningsvinklen φ1 til 1.orden måles til 18,0 grader.
Bestem gitterkonstanten.

Opgave 3 Vi sender gult lys fra en natriumlampe gennem et optisk gitter med 300 spalter pr. mm. a) Bestem gitterkonstanten både i m og nm.

Afbøjningsvinklen φ5 til 5. orden måles til 58,6 grader. b) Bestem bølgelængden for det gule lys. 


Skriv et svar til: Gitterligningen og interferens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.