Kemi
Aldehyd- og ketongrupper
Hej
Er der en der kan redegøre for mig, hvad en aldehydgruppe/aldose og ketongruppe/ketose er? Jeg skal bruge det i sammenhæng til at forklare glukose og fruktose
På forhånd - tak
Svar #1
17. maj 2017 af AngelOneOne
Hejsa,
Aldehyder er resultatet af den første oxidation af alkoholer og har den generelle formel, som vedhæftet:
Da aldehyder ikke kan danne hydrogenbindinger sig selv imellem, har de lavere kogepunkt end de tilsvarende alkoholer. Som med de andre klasser af organiske forbindelser nævnt, er aldehyder med lav molekylevægt (op til fem kulstofatomer) opløselige i vand. Aldehyder er pH neutrale og kan deltage i både oxidations- og reduktionsreaktioner. De oxideres let til syrer og let til alkoholer ved reduktion. Nogle aldehyder, som for eksempel vanillin og benzaldehyd, bruges ofte som smagsstoffer i farmacien. Andre, som for eksempel formaldehyd, bruges til konservering af biologiske prøver og til desinfektion.
/Angel
/Angel
"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
“Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein
Svar #2
17. maj 2017 af AngelOneOne
Ketoner er resultatet af oxidation af en sekundær alkohol og har den generelle formel, som vedhæftet.
R og R kan være ens, eller forskellige carbonhydrider. Ketoner har, ligesom aldehyder, lavere kogepunkter end de tilsvarende alkoholer og carboxylsyrer. Ketoner er pH neutrale, og er dermed hverken syrer eller baser. De kan indgå i reduktionsreaktioner, hvorved de omdannes til sekundære alkoholer.
Den funktionelle gruppe, keton, indgår i strukturen på mange komplekse medicinske forbindelser, som for eksempel steroider og vitaminer. Simple ketoner, med undtagelse af acetone, bruges sjældent. Acetone anvendes som opløsningsmiddel og rensemiddel i for eksempel neglelakfjerner.
/Angel
/Angel
"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
“Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein
Svar #4
18. maj 2017 af mathon
glukose og fruktose er begge hexoser.
glukose er afledt af
CHO CHO
| |
HO - C - H og H - C - OH
| |
CH2OH CH2OH
L-(-)-glyceral D-(+)-glyceral
ved mellem aldehydgruppen og den sekundære alkohol at indskyde tre
| |
HO - C - H eller H - C - OH
| |
opnås forskellige aldohexoser, hvoraf én er glukose.
Svar #5
18. maj 2017 af mathon
fruktose er afledt af:
CH2OH
|
CO
|
CH2OH
dihydroxyacetone = 1,3-dihydroxypropanon
ved mellem ketongruppen og den ene primære alkohol at indskyde tre
| |
HO - C - H eller H - C - OH
| |
opnås forskellige ketohexoser, hvoraf én er fructose.
Svar #6
18. maj 2017 af mathon
Monosacchariderne er enten aldehyder eller ketoner. De skulle derfor have samme egenskaber som andre stoffer indenfor disse grupper. Dette er til en vis grad også tilfældet. Men de reagerer ikke nær så villigt som de andre stoffer. Forklaringen herpå må ligge i molekylernes struktur.
Forklaringen herpå kom fra HAWORTH og blev forberedt af EMIL FISCHER: den sekskantede ringstruktur:
Svar #11
18. maj 2017 af mathon
overførslerne ville ikke lykkes:
se i stedetfor:
https://www.google.dk/search?q=glucose&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjgl8LdgPnTAhXhO5oKHZjOC9oQ7AkIRg&biw=1133&bih=1104#tbm=isch&q=glucose+fructose&imgrc=7LS_HWPyGZoowM:
Skriv et svar til: Aldehyd- og ketongrupper
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.