Kemi

Ligevægt

20. maj 2017 af randomdude11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med nogle salte og skal skrive deres reaktionskema op når det bliver opløst i vand. 
Hvordan ved jeg om der danner sig en ligevægt eller om de reagere 100%. Jeg går ud fra det er ud fra ?    ionernes pkb eller pks værdi? CH3COONa , NaHSO4, Na2CO3, NH4Cl, AlCl3   


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2017 af mathon

                   \small CH_3COONa\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; CH_3COO^-\, _{\textit{(aq)}}

                   \small NaHSO_4\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; HS{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}

                   \small Na_2CO_3\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; 2\, Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; C{O_3}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}

                   \small NH_4Cl\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; N{H_4}^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; Cl^{-}\, _{\textit{(aq)}}

                   \small AlCl_3\, _{\textit{(s)}}\; +\;6\, H_2O\, _{\textit{(l)}} \rightarrow \; \left [Al\cdot 6H_2O \right ]^{\, 3+}\, _{\textit{(aq)}}\, +\; 3\, Cl^{-}\, _{\textit{(aq)}}
                   


Svar #2
20. maj 2017 af randomdude11 (Slettet)

#1

                   \small CH_3COONa\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; CH_3COO^-\, _{\textit{(aq)}}

                   \small NaHSO_4\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; HS{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}

                   \small Na_2CO_3\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; 2\, Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; C{O_3}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}

                   \small NH_4Cl\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; N{H_4}^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; Cl^{-}\, _{\textit{(aq)}}

                   \small AlCl_3\, _{\textit{(s)}}\; +\;6\, H_2O\, _{\textit{(l)}} \rightarrow \; \left [Al\cdot 6H_2O \right ]^{\, 3+}\, _{\textit{(aq)}}\, +\; 3\, Cl^{-}\, _{\textit{(aq)}}
                   

Tak for svaret sidder dog stadig med forvirring omkring hvilke nogle der danner ligevægt (dobbelt harpun) og hvordan man definere om de gør. Desuden har jeg skrevet i min noter at HSO4- bliver til SO42- i vand er det forkert?  


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2017 af mathon

\small pK_s\left (HS{O_4}^- \right )=1{,}92  dvs en middelstærk syre:

                       \small HS{O_4}^- \, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; S{O_4}^{2-} \, _{\textit{(aq)}}

\small pK_b\left (C{O_3}^{2- }\right )=3{,}60    dvs en middelstærk/svag base:

                       \small C{O_3}^{2-} \, _{{\textit(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; HC{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; OH^{\, -} \, _{\textit{(aq)}}


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.