Kemi

Reaktionsorden

29. maj 2017 af KlogeM (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa! Jeg skal til eksamen på onsdag og har øvet mig de sidste par dage. Den type opgave som er sværest for mig er når vi skal bestemme reaktionsorden når vi ikke har tiden men reaktionshastigheden. (Noter vil blive taget imod med kyshånd!) Er der nogen som kan hjælpe med denne opgave? Har fået opgaven af en anden, men forstår ikke hans måde hverken at lave den eller forklare den på...

Han får:

x=2 y=1


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2017 af janhaa

2NO (g) + 2H2 (g) → N2 (g) + 2H2O

solve {2.53*10^(-6)=z*0.1^x*0.1^y, 5.05*10^(-6)=z*0.1^x*0.2^y, 10.10*10^(-6)=z*0.2^x*0.1^y}

dvs

x = 2 og y = 1

altså:

rate=v =k*[NO]^2*[H_2]


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2017 af Soeffi


Svar #3
30. maj 2017 af KlogeM (Slettet)

Så der er kun den metode med 3 ubekendte? Håbede lidt der var en anden metode, men tak! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. maj 2017 af Soeffi

#0. Du skal tage udgangspunkt i forsøg nummer 1. Så ser du på forsøg nummer 2, hvor [NO]0 er uforandret i forhold til forsøg nummer 1 og [H2]0 er fordoblet. Her kan man se, at v0 også er fordoblet. Dvs. v0 er proportional med [H2]0 (i første) og y er dermed = 1. 

Derefter sammenligner man forsøg 1 med forsøg 3 og 4. I forsøg 3 fordobles [NO]0 i forhold til forsøg 1, mens [H2]0 holdes uændret. Dette fører til at v0 firedobles og dermed er v0 proportional med [NO]0 i anden. Dette bekræftes af forsøg 4, hvor en tredobling af [NO]0 i forhold til forsøg 1 fører til en 9-dobling af v0 med uændret [H2]0. Dermed er x = 2.

Vedhæftet fil:1758714.png

Svar #5
30. maj 2017 af KlogeM (Slettet)

#4. Det giver mening, tusind tak! :-))


Skriv et svar til: Reaktionsorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.