Fysik

HASTER: Hubbles lov/konstant, doppler effekten, rødforskydning

13. juni 2017 af studenterpigenc (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa. 
Er i virkelig nød efter hjælp til disse tre begreber. 
Nogen som kan forklare (DYBDEGÅENDE, please) hvad Hubbles lov/konstant er, hvad doppler effekten er og hvad rødforskydning er?

 


Svar #2
13. juni 2017 af studenterpigenc (Slettet)

Synes ikke wikipedia hjælper synderligt, ville gerne en som havde styr på det kunne forklare det lidt nemmere :)


Svar #3
13. juni 2017 af studenterpigenc (Slettet)

*SE VEDHÆFTET

Nogen som kan forklare hvorfor der står 109 til slut, når der kun står 104 i formlen? Hvor kommer de sidste 5 fra??


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2017 af peter lind

Hubbles lov siger at galakser fjerner sig med en hastighed der er proportional med afstanden. Proportinalitesfaktoren kaldes hubbles konstant. Doplereffekten kan jeg ikke forklare bedre end wikipedia, Rødforskydningen er en følge af dopplereffekten. Jo hurtigere en gallakse bevæger sig væk fra os desto mere vil vi se at lysets bølgelængde bliver forskudt mod rødt

På den engelske version af wikipedia er der ogle figurer der muligvis kan hjælpe dig se https://en.wikipedia.org/wiki/Doppler_effect


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2017 af AngelOneOne

Hej,

Hubbles konstant er en tidsafhængig konstant, der er ens i hele universet ved ethvert givent tidspunkt. Hubble brugte Christian Dopplers arbejde, hvor han opdagede at  jo længere væk et objekt er fra iagttageren, desto hurtigere forekom det at bevæge sig (bort) fra iagttageren, og desto mere rødforskudt var lyset. Hubble opdagede at der var en lineær sammenhæng mellem afstanden til objektet og den hastighed hvormed det bevægede sig (=Hubbles lov).

Doppler-effekten, er den effekt der opstår når et objekt bevæger sig væk eller mod en iagttager. Hvis objektet bevæger sig væk fra iagttageren, forskydes lyset mod længere bølgelængder (bliver mere rødt) og bliver altså rødforskudt. Hvis objektet bevæger sig mod iagttageren, forskydes lyset mod kortere bølgelængder (bliver mere blåt) og bliver dermed blåforskudt. Det er ligesom når du hører en ambulance der kører forbi dig med udrykning. Når den nærmer sig, lyder sirenen i et højere toneleje (lydbølgerne presses sammen og frekvensen bliver højere) og når den passerer dig, skifter sirenen til et dybere toneleje (lydbølgerne strækkes ud og frekensen bliver lavere). I virkeligheden skifter sirenen naturligvis ikke toneleje, det lyder bare sådan fordi lydbølgerne enten presses sammen eller strækkes ud. Det er præcis det samme med lys - her er det så bare lysets farve der ændres (mod rød eller blå), alt efter om objektet fjerner sig (rød) eller nærmer sig (blå).

Prøv eventuelt også at kigge her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1757575

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #6
14. juni 2017 af studenterpigenc (Slettet)

Tusind tak #5!! 


Skriv et svar til: HASTER: Hubbles lov/konstant, doppler effekten, rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.