Biologi

Kviksølv

13. juni 2017 af lokpæø (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, 
Man kan måle sin kviksølvkoncentration i forskellige maskiner vha. hårprøver. Men ved I hvorfor det netop er hår man bruger til at måle kviksølvkoncentration i kroppen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2017 af trekdoor (Slettet)

Hej L.

jeg har uheldivis slettet vores konversation...

når hår dannes i de så kaldet follikel, så bliver alt, hvad er i omgivende væv også integreret i håret, det er bare ligevægt. Men f.eks. i blod eller urin er der jo en mekanisme, det hedder 'homeostase', det betyder at ligevægten kan skubbes lidt til forskellige koncentrationer (op og ned) af ioner eller stoffer, og så kan det, man måler faktisk  variere meget ved tiden. Til gengæld kan dette, det er engang integreret i håret (alt mulige tung metaller, andre toksiner o.l.), ikke mere fjernes med hjælp af kroppen. Så kan man antager at dette er konstant.

Men: nogle siger, at hår analyse er upræcise, fordi blegemidler, shampoo, sollys etc. kan faktisk fjerne substanser fra håret eller gør det sprøde, at det kan vakses ud. Det prøver man at undgå, når man tager kun delen af hår det sidder tæt ved huden.

Man skal også være forsigtigt, hvis der er kviksølv i håret og også andre forgiftninger, fordi kviksølv selv forandrer mange mekanismer i kroppen, det hænger sammen med optagelsen eller udskillelsen af alt muligt andet, også tungmetaller.

Jeg håber det hjælper.

T.


Svar #2
14. juni 2017 af lokpæø (Slettet)

Mange tusinde tak for svaret. Vil det sige, at når kroppen bliver udsat for kviksølv vil det ende i blodet og dermed hårfolikelerne, hvorved kviksølvet kan integrerer sig videre ud til selve håret?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. juni 2017 af trekdoor (Slettet)

Ja, lige præcis. Det bliver fordelt over hele kroppen, i alle forskellige væv (nogle har også ringere eller højerne affinitet), men kan også fjernes fra cellerne o.l. men ikke fra håret, det er vokset ud.

Hilsner T.


Svar #4
14. juni 2017 af lokpæø (Slettet)

Ahh okay, så med tiden sker der en udskillelse af kviksølvindholdet i kroppen, men det kan ikke udskilles fra hår som allerede er vokset ud.
Tusinde tak!


Svar #5
14. juni 2017 af lokpæø (Slettet)

Kan jeg spørge hvorfor fede fisk er mere udsat for kviksølv end magre fisk?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. juni 2017 af trekdoor (Slettet)

Hej L.

metyl-kviksølv har en affinitet til fedtstoffer eller lipider. Så kan det også ikke særlig godt kommer ud igen, selvom fisk kommer i ikke forurent vand. Oveni er fedt-væv ikke så godt forsynt med blodkar. Men man skal også være forsigitgt at relatere det kun til fedt- eller magre- indeks. Nogle af de fedte fisk står nemlig bagers i fode-kæde og derfor spiser de flere fisk de har allerede Hg indeni. Og f. eks. ål, som lever i mud eller sediment, hvor tungmetal-koncentration er højest, bliver så udsæt til mere kviksølv.

Hilsner

T.


Skriv et svar til: Kviksølv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.