Matematik

fremskrivningsfaktor og indeks

18. juni 2017 af essp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Forklar hvordan man lægger procenter til en størrelse ved hjælp af fremskrivningsfaktoren.

Nogen, som kan beskrive det kort og præcist? 
 

& og hvordan fremskrivningsfaktoren og indeks hænger sammen med hinanden? 

TAK! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2017 af sjls

Hvis du har en eksponentiel funktion y=b*a^x, så er a fremskrivningsfaktoren, og a-1 er den procentiske vækst pr. x. 

Indekstal er sådan set fremskrivningsfaktorer i procent. Dvs. et indekstal på 100 er en fremskrivningsfaktor på 1, så altså startværdien. På samme måde er et indekstal på 136 svarende til en fremskrivningsfaktor på 1.36 og altså en procentisk vækst på 36%. For negativ vækst er for eksempel et indekstal på 80 lig med en fremskrivningsfaktor på 0.80 og altså en procentisk vækst på 0.80-1=-0.2 (-20%). 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2017 af mathon

Når y_o er talværdien i basisåret
har man:
                    indekstal =   \tfrac{y}{y_o}\cdot 100        


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2017 af SuneChr

# 0
Det er "dårlig latin" at benytte ordet fremskrivningsfaktor i forbindelse med priser/indeks.
Ved indeks- og prisberegninger er alle brøker af samme værdi:
pris1/indeks1 = pris2/indeks2 = ... = prisn/indeksn


Skriv et svar til: fremskrivningsfaktor og indeks

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.