Studievalg og videregående studie

Hjælp til valg af bachelor

28. juni 2017 af candetellerandet (Slettet)

Hej

Jeg står i et kæmpe dilemma, da jeg skal søge ind på en videregående uddannelse inden for 6 dage og samtidig ikke er afklaret med, hvad jeg gerne vil. Mit gennemsnit er over 13, hvorfor jeg højst sandsynligt vil blive optaget på min førsteprioritet uanset retning. Jeg finder følgende uddannelser interessante:

- Medicin, KU

- Molekylær biomedicin, KU

- Bioteknologi, DTU

Jeg har i flere år drømt om at blive halvt læge og halvt forsker, men jeg er inden for det seneste år begyndt at få en iværksættertrang, og efter jeg har besøgt nogle biotekselskaber rundt omkring, er jeg begyndt at drømme om at blive biotekiværksætter. Jeg er ekstremt interesseret i både menneskekroppen og den industrielle bioteknologi set ud fra et forskningsmæssigt synspunkt. Jeg er altså ikke interesseret i at arbejde med bioteknologisk produktion, men jeg er derimod interesseret i sådan noget som syntetisk biologi, proteinkemi, cell factories, molekylærbiologiske laboratoriemetoder, etc. Jeg er samtidig ikke interesseret i kun at være forsker, da jeg også gerne vil udfordres ved at tale med mennesker, og jeg vil også gerne se helt konkrete resultater, hvorfor jeg finder lægegerningen meget interessant.

Medicin tiltaler mig, da det både giver mig mulighed for at arbejde som læge og som forsker. Dog må jeg erkende, at selve uddannelsen ikke virker ret naturvidenskabeligt dybdegående, men mere virker som en meget bred uddannelse, der kun berører dens emner overfladisk. Fordelen er til gengæld, at man kommer til at få interessante kurser som hospitalsophold, kirurgi, retsmedicin, etc. som man ikke får på andre uddannelser. Jeg har desuden set, at der faktisk arbejder mange læger i biotekselskaberne og i medicinalindstrien, og jeg bilder mig ind, at man som læge får en helt særlig viden om sygdomme og en anvendelsesorienteret tilgang, som giver en mulighed for at få helt andre idéer end andre faggrupper. Uddannelsen i molekylær biomedicin ser ekstremt spændende ud, men jeg frygter simpelthen, at man specialisere sig alt for meget lige med det samme, og at man kun kan blive forsker. Jeg kan dog se, at man også på molekylær biomedicin kan tage valgfrie kurser inden for syntetisk biologi og bioteknologi. Jeg er meget meget forvirret, og jeg har derfor nogle spørgsmål, som jeg håber, I kan hjælpe mig med at besvare:

- Er det som læge muligt at lave andet end klinisk forskning - kan man også lave almindelig naturvidenskabelig laboratorieforskning, og hvor stærk bliver man egentlig i biokemi på selve uddannelsen?

- Kan en læge, der forsker, lave den samme type forskning som en molekylær biomediciner?

- Kan man som cand.med. lave en ph.d. inden for noget mere naturvidenskabeligt frem for sundhedsvidenskabeligt?

- Kan man, hvis man har en bachelor i molekylær biomedicin, tage en kandidat i bioteknologi? (Dette er en unik kombination, jeg tit har tænkt over kunne være god, da man både får en stor viden om menneskekroppen, men også om bioteknologi generelt)

- Er det muligt som molekylær biomediciner at arbejde i det private dvs. biotek- og medicinalindustrien?

Jeg håber I kan hjælpe mig, da jeg virkelig er i tvivl. Jeg tror, jeg vil trives godt som forsker, men jeg vil samtidig ikke bruge hele mit arbejdsliv på forskning, da jeg også vil udføre jordnære og konkrete opgaver, hvor jeg direkte kan se, at jeg gør en forskel for andre mennesker.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. juni 2017 af JulieW99

Husk at du altid kan uddanne dig efter også, med andre kurser. Molekylær biomedicin og medicin er jo ikke det samme. Jeg vil tro de godt kan lave noget af den samme forskning, men at det generelt er forskelligt. Ellers vil jeg slå et slag ind for Medicin med industriel specialisering i Aalborg. På bacheloren går du sammen med de medicinstuderende, men på kandidaten vælger du mellem translationel medicin, biomedicin eller noget marketing. Den er dog forskningsbaseret, men du kommer stadig på kliniske ophold.

Mærk efter dybt inde i dig selv, eller tag et sabbatår. Ellers kan du jo altid skifte uddannelse, hvis den du starter på virker helt forkert.

- - -

Vh Julie


Svar #2
28. juni 2017 af candetellerandet (Slettet)

Jeg ønsker ikke at læse andre steder end i København, og jeg er ikke interesseret i andre uddannelser end de nævnte, men tak for inputtet. Et sabbatår er ligeledes totalt udelukket :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. juni 2017 af JulieW99

Der findes andet end København og er du usikker og forvirret tyder det på du kunne have godt af et sabbatår. Nu ikke så snæversynet. Det er sundt at se flere muligheder. :)

- - -

Vh Julie


Svar #4
28. juni 2017 af candetellerandet (Slettet)

Jeg holder fast i, hvad jeg skrev i #2.

Er der slet ingen, der kan være behjælpelige? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juni 2017 af Skaljeglavedinelektier

Prøv at tag fat i en studievejleder på KU. Det er vel det, de er der for. 

Her følger en lille tankestrøm omkring dine spørgsmål. Jeg ved ikke så meget om det - så er det på plads: 

- Mon ikke ens forskning, som læge, generelt er i relation til menneskekroppen. Jeg er ikke sikker på, jeg forstår, hvad "almindelig naturvidenskabelig laboratorieforskning" dækker over? Man kan som læge nok også sagtens forske i DNA, proteiners opbygning osv. som måske i højere grad går over i "almindelig naturvidenskabelig laboratorieforskning"

- Det ville for mig virke mærkeligt, hvis man kunne det. Men der er sikkert nogle områder, hvor de to, nok til en hvis grad, overlapper hinanden. 

- Måske kan du prøve at søge på PhD stillinger indenfor medicin og få et indtryk omkring det ellers så prøv en studievejleder. 

- Studievejleder. 

- ug.dk fremtidsmuligheder: https://www.ug.dk/uddannelser/universitetsuddannelser/kandidatuddannelser/naturvidenskabeligekandidatuddannelser/biologigeografigeologimv/molekylaer-medicin


Svar #6
29. juni 2017 af candetellerandet (Slettet)

#5 Hej. Tak for svaret. Med almindelig naturvidenskabelig laboratorieforskning mener jeg naturligvis stadig forskning i menneskekroppen, dens sygdomme og helbredelse heraf, men på en naturvidenskabelig måde, hvor man befinder sig i et laboratorie og arbejder med biokemi, molekylærbiologi, etc. og ikke klinisk forskning, hvor man laver undersøgelser af patienter på forskellige måder og drager erkendelsesmæssige konklusioner ud fra dette. Hele mit dilemma består i, at jeg ikke ved, om jeg ville synes om at arbejde som læge, men jeg har dog en formodning om, at jeg ville synes om at arbejde som kirurg, neurolog eller retsmediciner uden at vide frygtelig meget om det. Det er selvfølgelig almen kendt, at det er svært at komme ind på medicin, og at mange mennesker ønsker at arbejde som læge og gøre en forskel, hvorfor jeg måske er lidt bange for at tage en plads fra en, som altid har drømt om at blive læge, og som virkelig ønsker det. Jeg er bare meget optaget af det faktum, at man som forsker kan gøre en forskel for en hel patientgruppe, mens man som læge 'kun' kan gøre en forskel for en patient ad gangen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juni 2017 af Skaljeglavedinelektier

Jeg tænker da, at man uden tvivl også kan udføre forskning indenfor almindelig naturvidenskabelig laboratorieforskning. Alt andet ville undre mig. Det er jo nok kun dig, der kan mærke efter, om du synes, det at være læge, er det rigtige for dig. Nogle gange må man jo bare prøve ad og se, om det er det rigtige valg. Det er jo heller ikke nogen skam at vælge om efter et halvt eller et helt år. Man kan jo stadig være læge og forsker. Det ene udelukker ikke det andet. Men du skal mærke godt og grundigt efter, hvad det egenligt er, du brænder for. Hvis det ikke er selve lægegerningen, er der nok ingen grund til at tage medicin som uddannelse (vil jeg mene). 

Hvis du mangler lidt omkring de medicinske specialer: https://www.laeger.dk/sites/default/files/de38specialer_speciallaegeuddannelser.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. juni 2017 af guzbak

Jeg ville nok personligt have valgt medicin, da det åbner op for flere døre. Jeg kender også en del som er skiftet over fra molbio til medicin. Du kan sagtens forske som læge, men du kan ikke være læge med molbio uddannelsen.

Gør det du føler mest for, og hvis det er nogen trøst, så kan du sagtens få merit for nogle af fagene, hvis du senere hen finder ud af at du hellere ville have læst molbio/medicin og omvendt.

Mht. bioteknologi på DTU, kan jeg ikke udtale mig om så meget, da jeg ikke kender uddannelsen godt nok.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #9
29. juni 2017 af candetellerandet (Slettet)

#7 Problemet er, at jeg ikke ved, om jeg vil kunne lide at arbejde som læge, men jeg ved med sikkerhed, at jeg finder kirurgi, neurologi og retsmedicin virkelig fascinerende. Vælger jeg molekylær biomedicin, så lukker jeg jo muligheden for at blive læge for mig selv, men jeg føler samtidig, hvis jeg vælger medicin, at jeg ikke får en uddannelse, der lægger ret meget op til forskning (correct me if I'm wrong)

#8 Jeg har også hørt det med, at der er en del molekylær biomedicinerne, der skifter over til medicin, men ved du, hvad det skyldes? Ved du, om det er muligt at blive overflyttet fra molekylær biomedicin til medicin og omvendt, hvis man fortryder sit uddannelsesvalg fx 1 år inde i bacheloren, eller skal man igennem hele optagelsesmøllen igen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. juni 2017 af lisb2954 (Slettet)

Jeg har en veninde, der læser til medicin, og der er der ingen laboratorieforsøg- eller forskning. På hospitalerne skal man for det meste bare observere andre læger. Det meste handler om at skulle lære om menneskets anatomi, funktionerne og processerne i kroppen samt sygdomme.   

Men hvis du læser medicin og bliver læge, kan du måske blive ansat i f.eks. private firmaer til noget forskning.  

Hvis du vil have en blanding, vil jeg umiddelbart sige, at molekylær medicin passer bedst ud fra hvad der står på ug.dk. 

https://www.ug.dk/uddannelser/universitetsuddannelser/bacheloruddannelser/naturvidenskabeligebacheloruddannelser/biologigeografigeologimv/molekylaer-medicin

Men som sagt kan du ikke blive læge, hvis du læser molekylær medicin. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. juni 2017 af EnStuderende

Hej. Jeg kan godt forstå, at du har svært ved at vælge, det havde jeg også. Jeg har selv haft meget kig på disse uddannelser, dog på AU, og vil mene at jeg efterhånden er ret godt sat ind i det. Jeg valgte selv molekylær medicin til sidst, da jeg aldrig har haft lyst til at være læge og er en trofast naturvidenskabs-tilhænger, men overvejede alligevel i lang tid medicinstudiet.
Et godt tip er at finde kursusbeskrivelserne for de enkelte fag eller, endnu bedre, pensumlisten for fagene på studiet. Du kan downloade de fleste bøger, såfremt de er på engelsk, på internettet ved blot at søge på titlens navn efterfulgt af pdf. Vær opmærksom på version af udgivelser og væbn dig med en god adblocker - det kan godt være, du bliver nødt til at grave lidt nogle gange ;) Først når du har bøgerne og kan se deres indhold kan du få et brugbart indblik i, hvad du kommer til at lære i de enkelte fag. Det er helt klart dette, der har hjulpet mig mest i at vælge uddannelse.
Mit indblik af medicinstudiet på AU er, at de lærer en del om molekylær biologi, og så vidt jeg kan læse mig frem til kommer de også til at bruge lysmikroskoper i hvert fald. Naturligvis går man mere i dybden med det på molekylær (bio)medicin, og jeg er ikke sikker på, at lægerne f.eks. lærer om den kemiske basis for, hvorfor visse molekylærbiologiske mekanismer opstår, og cellelæren er jo helt klart i overflod på mm i forhold til medicin. Jeg er ret sikker på, at lægerne bruger naturvidenskabelige metoder til forskning og kun i mindre grad på den anden måde, for jeg har læst en del jobbeskrivelser for forskningsstillinger efterhånden.
Du kan godt blive andet end forsker som mm'er, bl.a. er der visse stillinger i industrien, dog er det værd at nævne, at chancerne for at få sådan en stilling er betydeligt større i KBH end andre steder, men det er jo kun godt for dig.
Der er en kandidat i bioinformatik i Aarhus, som jeg selv har ligget på, og den kan man læse, hvis man har taget molekylær biologi uddannelsen. Mb ligger meget tæt op af mm, så jeg tvivler på, at det ikke er muligt at læse den, specielt med de rette valgfag. Husk på, at hvis du mangler et par enkelte fag for at få adgang, er det faktisk muligt at meritere visse fag ind og dermed droppe nogle af de obligatoriske på bacheloren. Det skal dog være studierelevant.
Personligt planlægger jeg pt at tage kandidaten Neuroscience & Neuroimaging, hvilket jo er et skridt væk fra det rene molekylær biologiske, hvor der pludselig kommer en del teknisk indover, som kun kan blive godt ifølge mig :)
Ved desværre ikke nær så meget om bioteknologi, da jeg synes der kom for meget med planter ind over det ;)
Hvorvidt du som læge kan forske på samme måde som en mm'er: både ja og nej. Det, der er afgørende, er de kompetencer der er nødvendige for forskningsstillingen, f.eks. PCR mm. Personligt fandt jeg frem til, at jeg på mm var mere sikker på at få dækket de teknikker, som var relevante for den slags forskning jeg ville kunne tænke mig, men fandt samtidigt ud af, at der også var stillinger kun for lægerne.
Jeg vil nok mene, at det afgørende er, hvorvidt du ville kunne lide patientkontakten. Jeg blev selv sikker på, at det nok ikke var for mig, da jeg så flere videoer på nettet om det at være læge.
Lang besked, men håber du kunne bruge noget af det.
Held og lykke!

Skriv et svar til: Hjælp til valg af bachelor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.