Kemi

Grundstoffer

02. juli 2017 af Theguyfromskive - Niveau: 10. klasse
Et grundstof er et kemisk stof, der udelukkende består af atomer med samme atomnummer (dvs. har samme antal protoner i kernen) jeg forstår det ikke. Er der nogen der måske kan forklare i flere detaljer

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juli 2017 af peter lind


Svar #2
02. juli 2017 af Theguyfromskive

Hvordan identificire man et grundstof?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juli 2017 af peter lind

Det kommer an på grundstoffet. De kemiske egenskaber er vidt forskellige


Svar #4
02. juli 2017 af Theguyfromskive

Kan du så fx skrive lidt om grundstoffet oxygen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juli 2017 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. juli 2017 af Eksperimentalfysikeren

#2 Man kan idetificere grundstofferne ud fra deres spektre. Der er enkelte grundstoffer, hvor den første identifikation er sket spektografisk. F.eks. blev helium opdaget på grund af spektrallinier i sollyset. For hafniums vedkommend havde man teoretisk fundet frem til, at det måtte eksistere, og man havde beregnet nogle karakteristiske spektrallinier. Disse linier blev fundet i spektret af en zirconmineralprøve.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. juli 2017 af AngelOneOne

Hej,

Et grundstof, er et stof der udelukkende består af atomer med det samme antal protoner, som også er antallet der angiver stoffets atomnummer. Grundstoffer har forskellige isotoper, hvor antallet af neutroner varierer, men antallet af protoner er altid det samme for samme grundstof. Hvis atomer med forskelligt antal protoner går sammen, er der tale om en kemisk forbindelse af den ene eller anden art.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. juli 2017 af mathon

"Et grundstof er et kemisk stof, der udelukkende består af atomer med samme atomnummer (dvs. har samme antal protoner i kernen)"

Isotoper er atomer med samme antal protoner men forskelligt antal neutroner i kernen. De er atomer at samme grundstof, da det er protonantallet, der identificerer grundstoffet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juli 2017 af AngelOneOne

#8 - Præcis som jeg skrev:

Grundstoffer har forskellige isotoper, hvor antallet af neutroner varierer, men antallet af protoner er altid det samme for samme grundstof.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. juli 2017 af mathon

Stoffer, der befinder sig i en rækkefølge, hvor enten yderste s-orbital eller yderste p-orbital er under opfyldning samtidig med at alle d-orbitaler eller f-orbitaler indenfor enten ikke er påbegyndt eller helt opfyldte, kaldes hovedgruppestoffer. Alle andre grundstoffer har konstante s-orbitaler og p-orbitaler medens d-orbitaler og f-orbitaler varierer (er under opfyldning)  og kaldes undergruppestoffer. Undergruppestofferne har principielt altid 2 s-elektroner  i yderste skal, idet man dog finder eksempler på, at en s-orbital afgiver 1 eller 2 elektronmer til den nærmerste, indre d-orbital (se numrene 24, 29, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 77,77,78 og 79).

Det har vist sig, at stoffer med ens opbygning i yderste elektronskal har fælles kemiske egenskaber. De kemiske egenskaber afhænger for hovedgruppestoffernes vedkommende næsten udelukkende af elektronsystemet i yderste skal. De stoffer, der knyttes sammen på grund af ensartethed i elektron-opbygningen, er også snævert knyttet sammen gennem deres kemiske egenskaber.


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. juli 2017 af mathon

Undergruppestoffer har principielt yderste s-orbital opfyldt, selvom det hyppigt ses, at én eller begge s-elektroner "hopper" ind til den indenfor liggende skals d-orbital, der er under opfyldning. Ofte vil undergruppestoffer have oxidationstrin, der er højere end deres gruppenummer. De må altså kunne afgive flere elektroner, end de har i yderste skal (højst 2). Dette betyder, at undergruppestoffernes valenselektroner kan findes blandt de to yderste niveauers elektroner.
Årsagen hertil er, at elektronernes energiforhold i disse stoffer hyppigt er temmelig ens i yderste skals s-orbital og i næstyderste skals d-orbital. Dette kan forklare, at der ved undergruppestofferne ofte optræder stærkt farvede ioner, der er paramagnetiske, let skifter oxidationstrin og viser stor tendens til kompleksdannelse, idet elektroner uden større hindring kan skifte fra den ene orbital til den anden selvom disse orbitaler tilhører forskelligt niveau.
Hovedgruppestofferne danner som hovedregel diamagnetiske  forbindelser, der er farveløse.

Alle undergruppestofferne er ægte metaller. De danner positive ioner, men kan grundet deres store evne til kompleksdannelse, danne centralatom i komplekse syrerester. Dette er især i de højeste oxidationstrin.


Skriv et svar til: Grundstoffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.