Matematik

Potensfunktioner: b?

07. juli 2017 af randomdude11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

https://www.youtube.com/watch?v=liB0kI1iegA

Jeg har støt på forskellige definationer af en potensfunktioner. Nogle steder kan jeg læse at b, sagtens kan være posetiv og negativ. Imens i noget undervisnings materiale (jf. overstående link.) Får indtrykket af, at b>0.  Håber der er nogen, der kan hjælpe med at forklare. Måske enda komme med et eksempel på en potensfunktion. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juli 2017 af StoreNord

b kan skam sagtens være negativ. I vedhæftede skitse er b=-3, så grafen går gennem punktet (1,-3).

Vedhæftet fil:Potensfunktioner.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juli 2017 af umolich

Jeg tror sådan set ikke der er noget i vejen for at b er negativ. Det betyder blot at alle y-værdier for x > 0 bliver negative, og derfor er der sjældent eksempler fra virkeligheden hvor det er tilfældet - måske noget med temperaturer?

Her er et eksempel på

f(x)=-5x^3

Det betyder også at betydningen af a er omvendt - positiv a betyder højere x => lavere y, og negativ a betyder højere x => lavere y.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juli 2017 af SuneChr

Det beror på, hvad man forstår ved en potensfunktion.
Den generelle forskrift for en potensudvikling er
f (x) = bxa    hvor   a ∈ R ,  b ∈ R+  og   x ∈ R+
Der skal gælde:
y = bxa  ⇔  log y = log b  + a·log x
hvor definitionsmængden, som nævnt ovenfor, vil gælde.
For potensfunktionen er b = 1 og i øvrigt samme definitionsmængde for a og x.
Eksemplet i # 1 og 2 må nærmere være et tredjegradspolynomium, hvor alle led, undtagen tredjegradsleddet, er 0.  For reelle polynomier er eksponenterne hele positive tal og 0 , og koefficienterne kan være et hvilket som helst reelt tal.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juli 2017 af Eksperimentalfysikeren

I roder godt rundt i det og blander potensfunktion sammen med eksponentialfunktion. Derudover kan eksponentialfunktionen skrives på flere måder, f.eks. y = a*bx og y = b*ax, så spørgsmålet er meget upræcist.

For en potensfunktion y = a*xn gælder, at a kan være vilkårlig og n skal være hel. Dog, hvis x er positiv, kan n være vilkårlig. Hvis n er negativ, kan x ikke være 0.

For eksponentialfunktionen y = a*bx gælder, at a er vilkårlig, mens b skal være positiv, hvis der regnes i reelle tal. I komplekse tal skal enten x eller b være forskellig fra 0, men kan ellers være vilkårlig.


Svar #5
19. juli 2017 af randomdude11 (Slettet)

#4

I roder godt rundt i det og blander potensfunktion sammen med eksponentialfunktion. Derudover kan eksponentialfunktionen skrives på flere måder, f.eks. y = a*bx og y = b*ax, så spørgsmålet er meget upræcist.

For en potensfunktion y = a*xn gælder, at a kan være vilkårlig og n skal være hel. Dog, hvis x er positiv, kan n være vilkårlig. Hvis n er negativ, kan x ikke være 0.

For eksponentialfunktionen y = a*bx gælder, at a er vilkårlig, mens b skal være positiv, hvis der regnes i reelle tal. I komplekse tal skal enten x eller b være forskellig fra 0, men kan ellers være vilkårlig.

Spørgsmålet og dermed opfattelsen y=b*x^{a}   for en potensfunktion, kommer af det vedhæftet link.. 

https://www.youtube.com/watch?v=liB0kI1iegA


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juli 2017 af Eksperimentalfysikeren

Påstanden i videoen om, at b skal være positiv, er forkert. Derimod vil man normalt kræve, at a er positiv og hel, evt. 0. Derfor benytter jeg oftest n i stedet for a. Ved udregningen af xn for givne værdier af x og n fremkommer et reelt tal, som jeg vil kalde u. Den sidste del af udregningen af funktionsværdien består i: y= b*u. Dette viser klart, at b kan være et vilkårligt reelt tal.

Man kan addere en række potensfunktioner, hvor eksponenterne er forskellige ikkenegative hele tal. Herved får man et polynomium, f.eks. P(x) = 2x3-4x2 +17x1-47x0.

Her vil man normalt benytte, at x1=x og x0=1. Den form, jeg har vist i P, har speciel interesse, hvis man har et polynomium med koefficienter, der følger et mønster. I så fald kan man f.eks. skrive:

E(v) = 1 + x + \frac{x^{2}}{2} +\frac{x^{3}}{2\cdot 3}+\frac{x^{4}}{2\cdot 3\cdot 4} = \sum ^{4}_{i=0}\frac{x^{i}}{i!}

Funktionen f=bxa eksisterer for a negativ og endda for a ikke hel. Der er dog så den begrænsning, at for a negativ og hel kan x ikke være 0 og for a ikke hel skal x være positiv, hvis resultatet skal være et rellet tal. Funktionen y=bx-1 =b/x er et eksempel på det første, mens y=bx½ = b*kvadratroden af x er et eksempel på det andet. Disse funtioner betegnes dog normalt ikke potensfunktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juli 2017 af SuneChr

For et rationalt tal a =   \small \frac{p}{q}  kan x være negativ, undtaget hvor p er ulige samtidig med q er lige.


Skriv et svar til: Potensfunktioner: b?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.