Fysik

Hjælp til fysik B eksamen

14. juli 2017 af Naturelen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen

Jeg skal op i mundtligt fysik her i næste uge. Dertil har jeg et par eksamens spørgsmål som jeg er lidt i tvivl om. Jeg håber derfor at der er nogen som kunne hjælpe mig på vej til en besvarelse. 

Det er følgende som jeg er i tvivl om. 

1. Er U(spænding) og I(strømstyrke) proprtionale? Hvad kaldes proportionalitetskonstanden hvis U er prop med I?

2. Giv eksempler på processer/begivenheder hvor der udsendes fotoner. 

3. Redegør for den energi som er knyttet til en partikels beliggenhed i et tyngdefelt og til den energi, som er knyttet til en partikel som er fastgjort til en spændt/udspændt fjeder. 


Tak på forhånd. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juli 2017 af mathon

1.

      For en ohmsk komponent
gælder:

                      \small U=k\cdot I
proportionalitetskonstanten kaldes \small R
hvoraf:
                      \small U=R\cdot I       hvilket er Ohms Lov for et elementært kredsløb.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juli 2017 af mathon

2.
         I et exciteret atom vil en eller flere elektroner "falde tilbage" - evt. energitrinvis - til de/det oprindelige
         energiniveau(er) under
         udsendelse af fotoner.

F.eks. for hydrogenatomet (som er særlig enkelt med én elektron)

         \small \small E_{n\rightarrow m}^{foton}=13{,}6\; eV\cdot \left ( \tfrac{1}{m^2}-\tfrac{1}{n^2} \right )\; \; \; \; \; \; \; \; m,n\in \mathbb{N}\; \; \wedge\; \; n>m

Ved fission kan "overskudsenergi" usendes som \small \gamma-stråling.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juli 2017 af mathon

2.
         Detaljer:

         \small \small \small E_{n\rightarrow m}^{foton}=h\cdot c\cdot R\cdot \left ( \tfrac{1}{m^2}-\tfrac{1}{n^2} \right )\; \; \; \; \; \; \; \; m,n\in \mathbb{N}\; \; \wedge\; \; n>m

          \small h=6{,}62607\cdot 10^{-34}\; Js
          \small c=2{,}99792\cdot 10^{8}\; \tfrac{m}{s}
          \small R=1{,}09737\;m^{-1}

          \small h\cdot c\cdot R=2{,}17987\; J\approx 13{,}6\; eV
                              


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juli 2017 af hesch (Slettet)

3:  Generelt:

dE = F(x) * dx

I tyngdefelt for små udsving er F(x) = m * g = konstant, hvor x er den øjeblikkelige beliggenhed:

Etyngde = 0h ( m * g ) dx = m * g * h

For en fjeder gælder:  F(x) = k * x , hvor x er den øjeblikkelige udstrækning.

Efjeder = 0s ( k * x ) dx = ½ * k * s2 , hvor s er den endelige udstrækning.

Jeg ved ikke om integralregning er en del af pensum på B-niveau


Skriv et svar til: Hjælp til fysik B eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.