Fysik

Kassens acceleration langs gulvet?

08. august 2017 af Leleo (Slettet) - Niveau: A-niveau

En person trækker en kasse langs gulvet ved hjælp af en snor. Vinklen mellem snoren og gulvets plan er Theta=45* . og kassens masse er M=12 kg og snorkraften T = 70 N er konstants. den kinetiske friktionskoefficient er uk=0,35 og Tyngde accelerationen er ajnvedes som g=9.8 m/s^2 hvad er kassens acceleration? 

Jeg har kigget på den her opgave, for finde accelerationen 

jeg har anvendt T*cos(theta)-u(M*G)= 70*0,71-((9,82*12)*0,35)=8,2 newton / 12 Kg = 0,68 m/s^2.

men jeg har en ide om det ikke er rigtigt 


Svar #1
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

sådan her ser opgaven ud

Vedhæftet fil:sådan.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. august 2017 af hesch (Slettet)

Nej, den er ikke rigtig, for når der trækkes med en vinkel på 45º, løftes der jo lidt op i kassen, hvorfor leddet

μ ( m * g )  bliver forkert ( for stort ).


Svar #3
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

det kan jeg godt se, hvilken formel burde der anvendes så ? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2017 af hesch (Slettet)

Leddet

μ ( m * g )

skal erstattes af

μ ( m * g - T * sin θ )

Altså du subtraherer den opadløftende kraft fra den nedadrettede tyngdekraft.

Glem alle disse "i-stedet-for-formler".  Tænk i stedet.


Svar #5
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

så 2.1 m/s^2 ? :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. august 2017 af hesch (Slettet)

#5:  Det ved jeg ikke, det er dig der regner opgaven. Jeg kigger bare over skulderen.


Svar #7
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

anyway thanks :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. august 2017 af mathon

                  \small F_N=m\cdot g-T\cdot \sin(45^\circ)=\left ( 12\; kg \right )\cdot \left ( 9{,}82\tfrac{N}{kg} \right )-\left ( 70\; N \right )\cdot \tfrac{\sqrt{2}}{2}=68{,}34\; N

                  \small \! \! \! \! \! \! \! \! F_{res}=m\cdot g\cdot \cos(45^\circ)-\mu \cdot F_N=\left ( 12\; kg \right )\cdot \left ( 9{,}82\; \tfrac{N}{kg} \right )\cdot \tfrac{\sqrt{2}}{2}-0{,}35\cdot\left ( 68{,}34\; N \right )=59{,}41\; N

                  \small a=\frac{F_{res}}{m}=\frac{59{,}41\; \tfrac{kg\cdot m^2}{s^2}}{12\; kg}=4{,}95\tfrac{m}{s^2}


Svar #9
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

Mathon, tror du må ha lavet en fejl i formlen, fordi det rimelig langt fra svar mulighederne


Svar #10
08. august 2017 af Leleo (Slettet)

i F-res skal friktionskoefficienten ikke sættes uden for ligningen ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. august 2017 af hesch (Slettet)

Jeg får at #5 er rigtigt ( omkring 2.16 m/s2 ) iflg. #4.


Skriv et svar til: Kassens acceleration langs gulvet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.