Fysik

Formel for udregning af bølgelængder???

13. august 2017 af medina22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej allesammen

Nogen der ved hvordan man regner bølgelængderne for linjerne i emissionsspektrum for helium. Evt. en formel?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2017 af AngelOneOne

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
13. august 2017 af medina22 (Slettet)

#1

Hej,

Prøv at læse dette: http://chemed.chem.purdue.edu/genchem/topicreview/bp/ch6/bohr.html

/Angel

Hej Angel

men der står kun om hydrogen, og spurgte om helium


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2017 af mathon

Helium:
                    \small \frac{1}{\lambda }=Z^2\cdot R_{yd}\cdot \left ( \frac{1}{m^2} -\frac{1}{n^2}\right )\; \; \; \; \; \; \; \; m,n\in\{1,2,3...\}\; \; \wedge\; \; m<n

                    \small \frac{1}{\lambda }=2^2\cdot (1{,}09737\cdot 10^7\; m^{-1})\cdot \left ( \frac{1}{m^2} -\frac{1}{n^2}\right )


 


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2017 af mathon

hvoraf:
                    \small \small \frac{1}{\lambda }= (4{,}38949\cdot 10^7\; m^{-1})\cdot \left ( \frac{1}{m^2} -\frac{1}{n^2}\right )

                    \small \lambda =\left (22{,}7817\; nm \right )\cdot \frac{n^2\cdot m^2}{n^2-m^2}


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2017 af Number42

Prøv https://physics.nist.gov/PhysRefData/Handbook/Tables/heliumtable2.htm 

Z for den første elektron er Z =2 og for den anden Z = 1,34 og en formel er mere kompliceret end i #3

Formlen i #3 gælder for He+ 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2017 af Jerslev

Til B-niveau, nej. Der er ikke en analytisk løsning (en formel) for de udsendte bølgelængder. Hvorfor er der så ikke det? Fordi Helium har to elektroner, og det gør sagen meget mere kompliceret. Udover at mærke tiltrækning fra kernen mærker hver elektron jo den anden elektron. Energiniveauerne kommer dermed til at afhænge af indbyrdes placering af de to elektroner.

Der findes en løsning, men den er langt over gymnasielt niveau.
- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Formel for udregning af bølgelængder???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.