Kemi

Inden man skal foretage en pH-måling kalibrerer man med pufferopløsninger, hvorfor det?

15. august 2017 af Henry1505 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Spørgsmålet lyder som ovenstående, hvordan kan det være at man kalibrere sin elektrode med pufferopløsning?

God dag!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2017 af mathon

Fordi en pufferopløsning er næsten pH-konstant selv ved evt. utilsigtet glasforurenet tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Mange måleapparater, herunder pH-metre, kan komme ud af justering med tiden. En af kilderne til det er temperaturvariationer. Det giver normalt korttidsvariationer i måleresultaterne. En anden er ældning af komponenter, der giver langsommere variationer i målingerne. Desuden kan små urenheder fra en tidligere måling påvirke målingen.

En del moderne elektronik er til en vis grad selvkalibrerende. Jeg har ikke nogen erfaring med, hvor godt det virker. Princippet er, at måleapparatet tilføres en kendt påvirkning, som elektronikken så indstiller nulpunkt og forstærkning efter. Det benyttes f.eks. i køkkenvægte. Her kan man se, at der går et par sekunder, fra man tænder vægten, til den viser 0. Denne tid bruger den til selvkalibreringen.

For pH-meterets vedkommende kan fejlene optræde i elektroderne. Derfor er det nødvendigt at give dem en kemisk reference, for at man kan kalibrere dem. Elektronikken kan ikke vide, hvilke fejl, der kan være ved elektroderne, og derfor ikke korrigere for dem.


Skriv et svar til: Inden man skal foretage en pH-måling kalibrerer man med pufferopløsninger, hvorfor det?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.