Kemi

Opgave

19. august 2017 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Håber der er nogen, der kan hjælpe med denne opgave: 

Et fast hvidt stof er ved kvalitativ analyse bestemt til at være opbygget af natrium-ioner og arsenat(III). Ud fra viden om arsens kemi kan man slutte, at stoffets molekyleformel kan skrives NaxAsOy.

Der udføres to kvantitative analyser med det formål at bestemme x og y.

Analyse 1.

0,1471 g af stoffet afvejes og opløses i fortyndet svovlsyre. Denne oplæsning titreres med 24,12 mL 0,01871 M kaliumpermanganat.

Under titreringen forløber reaktionen:

As^3+(aq) + MnO4^-(aq) -> H3AsO4(aq) + Mn^2+(aq)

Jeg har afstemt den til: 

12H2O + 5As3+ + 2MnO4- -> 5H3AsO4 + 2Mn2+ + 9H+

Jeg skal bestemme stoffets molare masse. Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. august 2017 af mathon

Titrering:
                     As : MnO4- = 2,5 : 1

                     \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! n(As^{3+})=n\left ( Na_xAsO_y \right )=2{,}5\cdot n(Mn{O_4}^-)=2{,}5\cdot\left ( 0{,}02412\; L \right )\cdot \left ( 0{,}01871\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}001128\; mol

Molmasse af \small Na_xAsO_y

                                            \small M(Na_xAsO_y)=\frac{0{,}1471\; g}{0{,}0011289\; mol}=130{,}4\; \tfrac{g}{mol}

                    


Svar #2
21. august 2017 af Sinimini (Slettet)

Mange tak Mathon. Kan du måske også hjælpe mig med næste opgave?

Opgaven lyder: 

Analyse 2.
0,1355 g af stoffet afvejes og opløses i demineraliseret vand, hvorefter det fortyndes med demineraliseret vand til 100.0 mL og omrystes. En flammefotometrisk analyse viser, at den fortyndede opløsning indeholder 240 mg Na+/L.

c) Beregn værdien for x i stoffets molekylformel.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. august 2017 af mathon

                        \small n_{Na_xAsO_y}=\frac{0{.}1355\; g}{130{.}4\; \tfrac{g}{mol}}=0{.}00104\; mol

                        \small [Na_xAsO_y]=\frac{0{.}00104\; mol}{0{.}1\; L}=0{.}0104\; M
240 mg Na+/L
                        \small [Na^+]=\frac{0{.}240\; \tfrac{g}{L}}{22{.}99\; \tfrac{g}{mol}}=0{.}0104\; M=\left [ Na_xAsO_y \right ]

dvs 1 Na pr 1 As
hvoraf
                       \small x=1
                       \small NaAsO_y

og dermed
                       \small 22{.}99+74{.}922+y\cdot 15{.}999=130{.}4
                       \small y=2
hvoraf
                       \small NaAsO_2
                      


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.