Biologi

Hjælp med forståelse af tekst!!!

21. august 2017 af n7n (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lidt svært med at forstå denne tekst vedr. tyndtarm. 

Nogle der kan hjælpe med at give et lille resume af det der står? plz aha 

her har i teksten:

Na°r tarmindholdet na°r frem til tyndtarmen, er de fleste af fødens organiske stoffer blevet nedbrudt til mindre molekyler. Nogle af kulhydraterne ndes dog stadig som disakkarider som fx laktose, maltose og sakkarose. Disse stoffer spaltes af enzymerne laktase, maltase og sakkarase, som produceres af tyndtarmens slimhinde, 

der er placeret i cellemembranen ud mod for- døjelseskanalen. Tyndtarmens celler lever ikke længe, men udskiftes hele tiden. Enzymerne frigives, na°r de gamle celler nedbrydes.

I tyndtarmen optages de spaltede organiske molekyler til blodet og lymfen. Det kan lade sig gøre, fordi tyndtarmen har en meget stor indre over ade. Tyndtarmens indre over ade er foldet og besat med tarmtotter (villi), hvis over ade igen er trukket ud i cytoplasmaforlængelser de sa°kaldte mikrovilli. I villi findes der blodkar og lymfekar.

De organiske molekyler optages til disse kar ved diffusion, faciliteret diffusion og aktiv transport

Monosakkariderne glukose og galaktose optages gennem villi ved aktiv transport - altsa° energikrævende transport. Denne form for aktiv transport kaldes sekundær aktiv transport og forega°r pa° den ma°de, at glukosen og Na+ opta- ges samtidigt vha. det samme transportprotein. 

Transportformen kaldes ogsa° for gradientdrevet co-transport. Fruktose optages ved faciliteret diffusion, altsa° diffusion gennem transportproteiner. Aminosyrer og dipeptider optages ved sekundær aktiv 

transport og transporteres væk fra tyndtarmen via blodet. Monoglycerider og langkædede fedt- syrer samt galdesalte samles til de sa°kaldte mi- celler, som optages i mikrovilli ved diffusion.

I tarmcellerne gendannes triglyceriderne og pakkes i sa°kaldte kylomikroner, hvorefter de transporteres væk fra tyndtarmen via lymfen og derfra til blodbanen. De korte fedtsyrer optages i mikrovilli ved diffusion. De øvrige næringsstoffer transporteres via porta°ren fra tarmen til leveren og derfra ud i cirkulation i kroppen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2017 af jax2649 (Slettet)

Hvad er det du ikke forstår?


Skriv et svar til: Hjælp med forståelse af tekst!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.