Biologi

Antibiotika hos Landmænd

30. august 2017 af AppleFanNewYork - Niveau: B-niveau

Hej, 

Hvorfor vælger landmænd at bruge antibiotika til deres dyr? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2017 af AngelOneOne

Hej,

Landmænd anvender angiveligt antibiotika til raske dyr, for at undgå at de bliver syge. Denne praksis er ikke blot farlig, idet den skaber resistens hos bakterier, og dermed stor fare for mennesker der bliver inficeret med disse bakterier, det er også ulovligt (i hvert tilfælde i Danmark), og landmænd kan få store bøder hvis det bliver opdaget. Når bakterier bliver resistente, kan de overføres til mennesker, gennem blandt andet landbrugsprodukterne. Når vi spiser kødet, kan vi blive inficeret med bakterier kroppen ikke selv kan håndtere, og når antibiotika så heller ikke virker, kan helt almindelige bakterielle sygdomme der normalt ikke er farlige, udvikle sig til livstruende infektioner og i værst fald dødsfald.

Det kan også være at landmændede fylder antibiotika i drikkevandet til dyrerne, således at hele besætningen får det, selvom det kun et ganske få dyr der rent faktisk er syge.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. august 2017 af DrNielsen

For at få mest muligt ud af sit landbrug skal flest mulige dyr være i live og i stand til at producere. For at lette denne proces er det væsentligt lettere at bruge antibiotika profylaktisk i stedet for at pinpointe de eksakte dyr der er syge. Når antibiotika bruges på den måde medfører det nogle uønskede problemer. Et af disse er, at det typisk er bredspektret antibiotika der bruges - da man ikke nærmere har specificeret det bakterielle problem. Bredspektret AB rammer mange ting, men ikke nødvendigvis så hårdt. Du kan sammenligne det med at skyde med et haglgevær. Du rammer noget, men mange hagl rammer forbi. Smalspektret AB er mere som en Riffel - det rammer et meget lille område, men meget hårdt!

Med brugen af bred AB overlever altså visse bakterielle kulturer, som så kan vokse ekstremt meget da der ikke er andre bakterielle kulturer til at holde de farlige nede. Derved selekterer man den stærkeste kultur, og lader den tilmed vokse. Det er en problematik der også kendes hos mennesker når de behandles med AB. Her kan man risikere at kulturen clostridium difficile vinder frem. Denne kan bringe tilstanden pseudomembranøs colit med sig - og det er ekstremt træls! Til dette afsnit skal det nævnes at bakterier helt naturligt - og gavnligt for mennesket - lever i tarmen i symbiose med vore egne celler.

Ydermere opstår hele resistensproblematikken. Visse bakterier har gennem utallige mutationer i genomet gjort sig selv i stand til at udvikle forskellige beskyttelsesmekanismer. Den bakterie vi lige nu er meget bange for på hospitalet er den såkaldte MRSA(meticillin resistant staphylococcus aureus) som forekommer i stort set alle danske svinebestande. Den har udviklet evnen til at ændre i den cellereceptor penicillin binder på således at dette ikke har nogen virkning mere. Yderligere kan den udvikle betalactamase som er et enzym der kan klippe betalactam AB i stykke. Dette er bl.a. penicilliner, cefalosporiner, carbapenemer samt monobactamer. Der er flere mekanismer involveret men disse to er i hvert fald nogle af de vigtigste.

Slutteligt skal det nævnes at meget forskning peger på, at resistens problemet svinder ind ved ophørt brug af AB. Tesen er, at disse egenskaber er ekstra last for bakterien, hvorfor den skiller sig af med dem igen hvis ikke behover for dem er der. Denne teori er grundlæggende i nogle af de behandlingsregimer man er ved at udvikle for at imødekomme de potentielle gigantiske problemer resistensen må medføre.

Håber det hjalp :-)


Svar #3
31. august 2017 af AppleFanNewYork

Tusind tak, til jer begge! Det var meget brugbart :) 


Skriv et svar til: Antibiotika hos Landmænd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.