Biologi

Biologi spørgsmål om fedt

06. september 2017 af magnuslopan - Niveau: C-niveau

1. Hvordan er triglycerid opbygget? 

2. Hvad består et enzym af og hvordan foregår en enzymatisk katalyse?

3. Hvordan nedbrydes fedt i tyndtarmen?

4. Hvor findes lipase og hvilken funktion har det?

Tak for hjælpen på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

1. Triglycerider er en af de tre hovedgrupper af lipider populært kaldet fedtstoffer. Triglycerider er organiske kemiske forbindelser som består af et glycerolmolekyle, hvortil der er bundet tre fedtsyrer via esterbindinger og benævnes mere kemisk korrekt triacylglyceroler. Triglyceriderne findes i alle levende væsner, bl.a. i cellemembraner, intracellulære membraner og liposomer

2. Enzymer er biomolekyler, der katalyserer (dvs. forøger hastigheden af) kemiske reaktioner. Næsten alle enzymer er proteiner. 

Enzymkatalyse er katalysen af kemiske reaktioner af specialiserede proteiner kaldet enzymer. Katalyse af biokemiske reaktioner i cellen er vital grundet den lave reaktionshastighed for ikke-katalyserede reaktioner.

Mekanismen for enzymkatalyse minder principielt om andre typer af kemisk katalyse. Ved at stille en alternativ reaktionsrute til rådighed og stabilisere intermediater reducerer enzymet den energi, der behøves for at nå til reaktionens højeste transition state, aktiveringsenergien.

3. Fedt kan opdeles i 3 forskellige ’grupper’, tri-glycerider, mættede fedtsyre og umættet fedtsyre. Tri-glycerider nedbrydes af det fedtspaltende enzym, lipase, til glycerol og fede syrer. Fedtfordøjelsen sker for det meste i tyndtarmen. Fedt er det som tager længst tid at fordøje, og nedbrydningen starter sent i fordøjelsesprocessen. Fedt kan kun nedbrydes af galde, derfor skal maveindholdet passere leveren for at få galde. Nedbrydningen af fedt sker først i 12 fingertarmen hvor galden, fedtet og vand bliver blandet.

4. Lipase er betegnelsen for vandopløselige enzymer, der nedbryder lipid. De fleste lipaser katalyserer reaktioner på grænseflader, og nedbryder således ikke lipider i opløsning. Der findes forskellige typer af lipaser, som typisk er navngivet efter, hvilken type lipid de nedbryder. Typisk er det fosfolipaser der hovedsageligt står for lipidnedbrydningen i kroppen.

Lipaser findes hovedsageligt i galde. Galde er det sekret, leveren udskiller til tarmen. Det har til formål at emulgere fedt, så det kan optages i kroppen. Galde består hovedsageligt af vand, lecitin(fosfolipider), kolesterol, galdesalte og galdesyre. Desuden indeholder det forskellige nedbrydningsprodukter fra kroppen.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
06. september 2017 af magnuslopan

Er dette kopiret fra nettet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2017 af AngelOneOne

Wiki - for the most part.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Biologi spørgsmål om fedt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.